Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolemantuomioiden aika hiipuu myös Yhdysvalloissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Monia hätkähdytti alkuviikosta tieto, että Yhdysvalloissa Utahin osavaltio aikoo taas sallia teloitukset ampumalla. Teloitusryhmän käyttö vaikuttaa lähes käsittämättömältä ajatukselta läntisessä oikeusvaltiossa tähän maailmanaikaan. Uutinen voitiin tulkita osoitukseksi siitä, että Yhdysvalloissa kuolemantuomio on yleisesti hyväksytty rangaistus ja sen asema voisi olla jopa vahvistumassa.

Päätös sallia useamman vuoden tauon jälkeen teloitusryhmät keinona kuolemantuomioiden toteuttamisessa kertoo varmasti jotakin Utahista, mutta se ei ole osoitus kuolemantuomion asemasta Yhdysvalloissa laajemmin. Suunta on enimmäkseen päinvastainen.

On itse asiassa harhaanjohtavaa sanoa, että Yhdysvalloissa on voimassa kuolemantuomio. Se on voimassa osassa osavaltioista, minkä lisäksi se voidaan määrätä asevoimissa ja liittovaltiota vastaan tehdyistä rikoksista.

Kuolemantuomion lakikirjoissaan säilyttäneiden osavaltioiden määrä antaa sekin harhaanjohtavan kuvan rangaistuksen käytöstä. Kuolemantuomio on ankarin rangaistus rikoksista edelleen 32 osavaltiossa, mutta 18 osavaltiota on lakkauttanut sen. Viime vuosina kuolemantuomioita täytäntöön panneiden osavaltioiden määrä on kuitenkin vähentynyt tasaisesti. Vuonna 2010 niitä oli 12, mutta viime vuonna enää seitsemän.

Valtaosa teloituksista tehdään kolmessa osavaltiossa: Texasissa, Floridassa ja Missourissa.

Kehitys Yhdysvalloissa noudattaa maailmanlaajuista suuntaa. Ihmisiä teloitetaan noin viidenneksessä maailman maista. Amnesty Internationalin mukaan keskimäärin kolme maata vuodessa luopuu kuolemanrangaistuksesta.

Päätös teloitusryhmien sallimisesta Utahissa oli sekin epäsuora seuraus kuolemantuomion aseman heikkenemisestä. Ampuminen hyväksyttiin vaihtoehtona myrkkyruiskeille, joiden saatavuus on vaikeutunut. Osa lääkeyrityksistä kieltäytyy toimittamasta niitä. Jotkut käytetyt myrkyt ovat aiheuttaneet hitaan ja tuskallisen kuoleman.

Mielipidekyselyissä enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa edelleen kuolemantuomioita, mutta osa vastustaa teloitustapoja ja epäilee tuomioistuimien toimintaa. Asennemuutos on hidasta, mutta suunta on oikea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat