Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä hallitus päätti olla tahriutumatta jätevesiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hieman yli neljä vuotta sitten silloinen pääministeripuolue keskusta oli hankalassa tilanteessa, kun se joutui hallitusvastuussa tekemään muutoksia jätevesien puhdistamista koskevaan asetukseen.

Asetuksen ongelmat nousivat pinnalle keskustan harmiksi juuri ennen eduskuntavaaleja ja vaikuttivat vahvasti puolueen kehnoon vaalimenestykseen. Etenkin perussuomalaiset ottivat kaiken irti siitä, että myös keskustan omat rivit rakoilivat asetuksen takia.

Syntipukiksi joutui silloinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk). Nykyinen ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ei halua langeta samaan kuoppaan kuin edeltäjänsä. Torstaina hallitus päättikin jatkaa jätevesiasetuksen siirtymäaikaa kahdella vuodella, 15. maaliskuuta 2018 asti.

Siirtymäaika koskee jo olemassa olevia, ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka eivät ole viemäriverkossa ja joiden jätevesijärjestelmä vaatisi parantamista. Tällaisia vakituisesti asuttuja taloja on yhä noin 120 000.

Ympäristöministeriö valmistelee siirtymäajan pidennyksen ohella jätevesilainsäädäntöön tehtäviä lievennyksiä, mutta ei säädösten kumoamista, vaikka sitäkin on nyt vaalien alla vaadittu.

Niin sanotut kuivan maan kiinteistöt aiotaan vapauttaa nykyisistä vaatimuksista, joita on pidetty näissä tapauksissa ylisääntelynä.

Vapautus ei koske kiinteistöjä, jotka sijaitsevat vesistöjen tuntumassa ja pohjavesialueilla.

Lievennyksiä pohtiva työryhmä aikoo "tarkastella" myös kuluttajansuojaan liittyviä asioita ja hankalaa kysymystä niiden ihmisten oikeusturvasta, jotka kenties turhaan tekivät kalliit hankinnat jätevesijärjestelmiin. Tarkastelu tuskin tarkoittaa korvauksia.

Ne kiinteistönomistajat, jotka ottivat todesta jätevesiasetuksen alkuperäiset vaatimukset ja investoivat tunnollisesti ja ajoissa puhdistusjärjestelmiin, saattavat kaiken tämän jälkeen tuntea itsensä huijatuiksi – varsinkin, jos joutuivat huonosti toimivien laitteiden koekaniineiksi.

Tahtomattaan hallitus tulee nyt samalla lähettäneeksi viestin, että valtion vaatimiin ehdottomiin takarajoihin ei aina kannata suhtautua kovin vakavasti. Kun viivyttelee, voi jopa hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat