Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkailu puree nyt huonosti EU:ssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroalueen taloudellinen myrsky on vähän laantunut, mutta Euroopan unionin horisonttiin nousee myrskypilviä politiikan suunnalta.

Ranska äänestää vuonna 2017 sekä presidentistä että parlamentin – kansalliskokouksen – kokoonpanosta.

Jos mielipidetiedustelujen nykyinen menestyjä, äärioikeistolainen Front National (FN) menestyy hyvin vaaleissa, se saa otetta Ranskan Eurooppa-politiikasta. FN on kansallismielinen: puolue vastustaa euroa ja EU:n tiivistämistä.

Toinen iso linjaus tehdään Britanniassa jo tänä keväänä maan parlamenttivaaleissa.

Jos pääministeri David Cameron voittaa toukokuussa järjestettävät vaalit, hän järjestänee lupaustensa mukaisesti maan EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen joko ensi vuonna tai vuonna 2017.

Molempia mahdollisia käännekohtia yhdistää se, että niissä EU on valjastettu kansallisen politiikan keppihevoseksi. Sekä FN että Britannian konservatiivit ovat etsineet sisäistä ryhtiä ja ulkoista kannatusta rakentamalla hyvin yksioikoisin ja populistisin väittein unionista uhkakuvaa.

Samaan aikaan kun Britanniakin toivoo, että EU löytäisi ulkopoliittista yhtenäisyyttä voidakseen vastustaa terrorismin nousua ja Venäjän aggressiivista ulkopolitiikkaa, maan hallitus kertoo muille, että Britannia saattaa olla lähdössä rintamasta, jos se ei saa erityiskohtelua, erioikeuksia ja poikkeuksia vastuunkantoon.

Britanniassa tilanne ennen vaaleja on erittäin tasainen. Mielipidemittausten mukaan työväenpuolue ja konservatiivit kulkevat rinta rinnan: kummankin kannatus on runsaat kolmenkymmentä prosenttia.

Jos konservatiivit voittavat, mutta taas pienellä marginaalilla, puolue tarvitsee tukea liberaalidemokraateilta.

Silloin Britannian politiikka on vaikeuksissa, sillä konservatiiveille EU-äänestys on hallituksen kynnyskysymys. Liberaalit taas ovat asiassa niin pahasti hajalla, että puolue saattaa tässä valinnassa haljeta. Se kuuntelee tarkasti liike-elämän toiveita, jotka ovat aika selvät: Britannian tulee pysyä unionissa. Liberaalien valtavirta ei halua laajentaa Brysselin valtaa, mutta se ei halua myöskään eroa EU:sta.

Toisaalta muutamat näkevät taktikoinnin mahdollisuuden: konservatiiveilta olisi lypsettävissä kaikkea kivaa. EU olisi siis tässäkin keppihevosena.

EU-äänestys on konservatiiveillekin otollisin, jos se pysyy vain pelkkänä lupauksena tai uhkauksena. Maltillisimmat konservatiiveista tietävät, että Britannialla ei ole mitään suunnitelmaa niiden tuhansien taloudellisten, poliittisten ja juridisten ongelmien varalle, joita unionista lähtemisestä seuraisi.

Cameronin kannalta paras ratkaisu olisi, että hän todella saisi Britannialle perussopimuksiin kirjattuja poikkeuksia. Mahdollisuus tähän on kuitenkin viime vuosina pienentynyt.

EU-maiden asenne on koventunut. Talouden ongelmat ovat heikentäneet solidaarisuutta. Oletus, että halukkaat menevät eteenpäin ja muut saavat jäädä, käy yhä vahvemmaksi. Istumaan heittäytyviä ei enää odotella.

Tämä näkyy siinä, että Kreikka ei hellytä muita uhatessaan vahingoittaa itseään, jos se ei saa tehdä muiden rahoilla mitä lystää. Kaikki – ainakin Kreikan ulkopuolella – tietävät, että Kreikka tarvitsee kipeästi eurokumppaneitaan ja yhteisvaluuttaa.

Sama tunnelma vallitsee, kun Britannia uhkaa vahingoittaa itseään eroamalla EU:sta. Kaikki – ainakin Britannian ulkopuolella – tietävät, että Britannia tarvitsee kipeästi EU-kumppaneitaan sekä taloudellista ja poliittista yhteyttään Eurooppaan.

EU ja unionimaat eivät lähde enää mukaan näiden kahden maan sisäpoliittiseen pelailuun. Britannia ja Kreikka ovat jääneet uhkailuineen todella yksin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat