Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puistokemia yhdistää meitä venäläisiin – nartun suoli ja muita reseptejä

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Mikä ainutlaatuinen kulttuurinen tekijä yhdistää suomalaiset ja venäläiset? Mikä on se arkielämän piirre, joka on yhteinen meille ja sulkee muita kansoja tämän taikapiirin ulkopuolelle?

Vastaukseni on puistokemia. Siis tieteenala, jossa alkoholisti pyrkii optimoimaan humaltumisen hinta-laatusuhteen. Alan suomalainen monumentti on talvisaikaan soveltuva rautakanki ja ranskanleipä -menetelmä. Siinä denaturoitua spriitä valutetaan jäätynyttä rautakankea pitkin pullanpuolikkaan lävitse astiaan siinä uskossa, että tällä käsittelyllä nesteestä tulee juomakelpoista.

Lasol-tuulilasinpesunesteestä on Suomessa tullut ehtymätön vitsien aihe. Venäjällä korvikesotkuja kutsutaan usein "komsomolitytön kyyneleiksi".

Taiteen puolella alan mestari on kirjailija Venedikt Jerofejev (1938–1990). Pääteoksessaan Moskva-Petuški hän jakelee reseptejä koktaileille, jotka hän on ristinyt sellaisilla nimillä kuin Kaanaan balsami ja Geneven henki.

Parhaana reseptinään Jerofejev esittelee koktailin nimeltä Nartun suoli. Siihen tulee sata grammaa Žiguli-olutta, 30 grammaa Sadko-arvovieras-sampoota, 70 grammaa hilseenpoistoainetta, 12 grammaa haavaliimaa, 35 grammaa jarrunestettä ja 20 grammaa hyttysmyrkkyä. Sotku sekoitetaan sikarileikkoon ja annetaan muhia viikon.

"Jo kahden lasillisen jälkeen ihminen on päässyt sellaiseen sielulliseen tilaan, että häntä voi sylkeä puolen tunnin ajan naamaan puolentoista metrin etäisyydeltä eikä hän sano yhtään mitään", Jerofejev kirjoittaa.

Valistunut lukija voi arvella, että kirjailija on ottanut taiteellisia vapauksia ja sisällyttänyt kommenttiinsa yhteiskuntakritiikkiä. Neuvostosensuuri oli samaa mieltä: vuosina 1969–1970 kirjoitettu kirja julkaistiin Neuvostoliitossa vasta vuonna 1989. Esa Adrianin suomennos voi vielä löytyä jostain.

Tutkijat ovat selittäneet Venäjän alkoholiongelmaa venäläisen miehen vallan ja vapauden menetyksellä, jonka juuret ovat yksinvallassa ja maaorjuudessa.

Mutta entä suomalainen mies, pienviljelijän pojanpoika demokratian mallimaasta? Miksi hänestä on huvittavaa, jos joku kittaa tuulilasinpesunestettä? Tuleeko oudosti ilmenevä, anarkistinen vapaudenkaipuu luonnosta, geeneistä, syvältä historiasta vai puhtaasta sattumasta? Tämä yhteinen sielunmaisema on varmaan sitä "suomalaista Venäjän-osaamista", jota Euroopassa nyt kaivataan.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat