Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euron ja Ukrainan kriisit lähensivät Suomea ja Saksaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asetelma ei ollut symmetrinen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi Suomen johtoa Helsingissä maanantaina. Suomi on euroalueen ja Ukrainan kriiseissä päätynyt linjoille, joiden muotoutumisessa Saksalla on ollut ratkaisevan tärkeä rooli. Saksalle Suomen tuki on ollut myönteistä muttei ratkaisevaa.

Merkelille virallinen vierailu räntäiseen Helsinkiin kuului todennäköisesti hänen viime aikojen helpoimpiin tehtäviinsä. Muissa tapaamisissa hän on toistuvasti joutunut panemaan peliin henkilökohtaisen arvovaltansa.

Helmikuun alkupuolella Merkel kohtasi yhdessä Ranskan presidentin François Hollanden kanssa Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvotteluissa tulitauosta Itä-Ukrainaan. Viikko sitten hän kutsui pääministeri Alexis Tsiprasin Berliiniin puhumaan ratkaisuista Kreikan kriisiin.

Helsingissä Merkelin melko vaivattomana tehtävänä oli antaa vaalikampanjassa sivustatukea oman kristillisdemokraattisen puolueensa sisarpuolueelle kokoomukselle sekä käydä läpi Euroopan politiikkaa ja taloutta hallitsevia teemoja yhdessä Suomen valtiojohdon kanssa. Kahdenkeskisiä ratkaisemattomia kiistakysymyksiä Suomen ja Saksan välillä ei ole.

Helppous ei vähentänyt käynnin merkitystä. Merkel on EU:ssa ratkaiseva yhteistyökumppani vierailun isännälle, pääministeri Alexander Stubbille (kok), ja seuraavalle pääministerille riippumatta vaalituloksesta. Tapaaminen Merkelin kanssa myös lujitti presidentti Sauli Niinistön yhteyksiä Euroopan politiikkaan.

Suomelle on merkittävää, että kriisit ovat vahvistaneet sekä Saksan ja Suomen välistä kytköstä että Saksan ja Merkelin asemaa.

Eurokriisissä Saksa on Suomen tavoin korostanut talouskuria ja vastustanut taloudellisen yhteisvastuun kasvattamista. Saksa on myös edesauttanut Suomen paluuta velkavakuuksiin keskittyneestä politiikasta yhteistyön korostamiseen.

Ukrainan kriisistä seuranneet muutokset ovat olleet saman suuntaisia Saksassa ja Suomessa. Venäjään kohdistetut pakotteet ovat molemmille maille tärkeä käänne. Sekä Suomella että Saksalla on ollut tiiviit taloussuhteet Venäjään, mutta molemmissa maissa pakotteilla on laaja tuki.

Tärkeintä Suomelle on, että Saksa ottaa Merkelin johdolla aiempaa enemmän vastuuta kansainvälisessä politiikassa mutta etenee neuvotellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat