Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakoojat kiinnostavat taloutta enemmän

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Samaan aikaan kun Venäjän talous jatkaa luisuaan, Venäjän presidentti Vladimir Putin tekee kaikkensa, jotta tiedot muun muassa talouden surkeudesta eivät leviäisi.

Putin kertoi viime torstaina, että niin sanottuja ulkomaisia agentteja vastaan suunnattua kampanjaa kiristetään. Pohdinnassa on myös, miten internet saataisiin paremmin valtion hallintaan.

Näitä ulkomaisia agentteja eli jollain tavoin epäilyttäviä toimijoita ei todellisuudessa yhdistä se, että ne olisivat jonkun ulkomaisen, Venäjää vahingoittavan tahon käskyläisiä. Se niitä kyllä yhdistää, etteivät ne ole Putinin uskollisimpia käskyläisiä.

Voitonpäivän juhlintaan valmistautuvan Venäjän talous on kaukana voitosta. Inflaatio on kova, tuottavuuden kasvu ei oikein koskaan alkanutkaan, työvoimapanos kutistuu, ulkomaiset investoinnit katoavat, bruttokansantuote pienenee, öljyntuotantokyky kärsii, energian kysyntä rajojen takana ei kasva, energian hinnat ovat pudonneet, kotitalouksien reaaliansiot pienentyvät, budjettivaje on revähtänyt valtavaksi, huoltosuhde heikkenee ja reservirahastot sulavat.

Tämän lisäksi voimassa ovat lännen julistamat talouspakotteet. Ne eivät aiheuttaneet talouskurimusta: Venäjän talouden vaarat on rakennettu huolellisesti ja pitkällä aikavälillä kotimaisin voimin.

Suomen Pankin viime keskiviikkona julkistama katsaus Venäjän talouden lähiaikojen näkymiin on murheellista luettavaa. Siinä ei ole yhtään lohdullista arviota itänaapurin taloudesta.

Murheellisuuden lisäksi Suomen Pankki toteaa, että ennuste on hyvin epävarma, sillä tilanne saattaa mennä vieläkin huonompaan suuntaan.

Tiedot venäläisten pankkien tilanteesta ovat huolestuttavia. Tulokset putoavat, rahan- hankintakulut nousevat ja huonojen lainojen osuus taseissa kasvaa.

Kun pankit ja kotimainen kysyntä heikkenevät ja korot ovat pilvissä, tarvittuja investointeja ei tule.

Muutaman viime päivän aikana lohtua on etsitty siitä, että rupla on vahvistunut. Ikävä kyllä kovin suurta ennustearvoa asialla ei ole.

Enimmäkseen ruplan vahvistuminen johtuu viime vuoden lopulla vallinneen paniikin hiipumisesta ja käyttörahan tarpeesta. Öljyn hinnan jyrkin syöksy on ehkä ohi, eikä uusia pakotteita ole juuri nyt näkyvissä. Samaan aikaan kotitaloudet ja yritykset ovat vaihtaneet patjan alle kerättyjä dollareita takaisin rupliksi välittömien kotimaisten maksutarpeittensa vuoksi.

Suomen rajakaupan kannalta tässä on hieman lohdullista viestiä. Kun venäläisten reaaliansiot kutistuvat inflaation vuoksi nopeasti ja läntiset tuotteet vähenevät kauppojen hyllyiltä mutta rupla samaan aikaan hieman elpyy, venäläisiä ostosmatkalaisia tulee taas Suomeen. Vaikka Suomesta ostettu tuote olisi venäläiselle paljon kalliimpi kuin vuosi sitten, se on vähän halvempi kuin viime vuoden lopulla – tai Venäjällä.

Jos Venäjän taloudesta haluaa löytää jotain lohdullista, tilanteen voisi ajatella olevan niin huono, että pienetkin ratkaisut oikeaan suuntaan voisivat hieman auttaa. Mutta ratkaisuja ei ole näkyvissä. Putin keskittyy etsimään ulkoisia turvallisuusuhkia eikä suostu tekemään riittävästi poistaakseen sisäisiä talousuhkia. Ensimmäinen toimintalinja lujittaa omaa valtaa, jälkimmäinen voisi heikentää sitä.

Kun Putin sanoo, että ulkomaisia agentteja etsitään tarkemmin, se johtaa tekoihin. Kun hän sanoo, että Venäjän taloutta monipuolistetaan, se ei johda mihinkään.

Yksi vainojen vaaraan joutunut on Venäjän keskuspankki ja sen pääjohtaja Elvira Nabiullina. Liian riippumaton, liian hyvin perillä talouspolitiikan tarpeista ja rahapolitiikan mahdollisuuksista. Ettei vain olisi vakooja?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat