Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen gladiaattori

Pääkirjoitus
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Syksyllä 1992, samaan aikaan kun Teemu Selänne pelasi ensimmäisiä päiviään NHL:ssä, eräs toinen kiekkolegenda ripusti hokkarit naulaan ja aloitteli haparoiden elämäänsä tavallisena kansalaisena.

Chris "Knuckles" Nilanilla oli takanaan 13 kautta, 688 ottelua, satoja kiekkotappeluita ja 3 043 jäähyminuuttia. Hän teki uransa tappelijana ja on sijalla yhdeksän NHL:n kaikkien aikojen jäähytilastossa.

Oscar-palkittu ohjaaja Alex Gibney on ohjannut Nilanista komean dokumenttielokuvan The Last Gladiators (suomeksi Viimeiset gladiaattorit), joka on tärkeä kahdesta syystä.

Se kertoo, miksi jääkiekosta tuli omalakinen laji, jossa on tavattu luottaa oman käden oikeuteen. Mutta ennen kaikkea se on karu kuvaus siitä, miksi moni urheilija putoaa tyhjyyteen huippu-urheilun epätodellisen humun jälkeen.

Elokuvan ensimmäinen kuva on lähikuva nyrkeistä – lempinimi "Knuckles" tarkoittaa rystysiä. Yksi sormista on miltei purtu irti tappelussa.

NHL-tappelija oli kuin rokkitähti, jota yleisö huusi jäälle yhdestä syystä, käyttämään nyrkkejään. Kun 20 000 ihmistä huutaa nimeäsi, sellaista ei unohda ikinä.

Kun ura oli ohi, Nilanin olo oli tyhjä ja surullinen. Mitä hän osaisi? Valmentaminen ei toiminut. Vakuutusten myynti ei kiinnostanut.

Niinpä hän meni baariin. Ensin vasta kello 16.30 jälkeen, "iltauutisille". Sitten jo vähän aikaisemmin. Sitten vielä aikaisemmin. 26 leikkauksen kolotuksiin piti ottaa myös särkylääkkeitä. Ja lopulta heroiinia. Paha auto-onnettomuus vei melkein hengen.

Nilanilla oli sekopään ja riitapukarin maine jo lapsena. Hänen isänsä kuului armeijan vihreisiin baretteihin. Isä oli aggressiivinen mies, joka kasvatti poikaansa toisinaan myös lyömällä. Poikaa ei saatu kuriin, mutta tappelemaan hän oppi.

Kiekko oli ainoa intohimo. Nilan pelasi aikana, jolloin NHL-kiekko oli nykyistä rumempaa ja väkivaltaisempaa. Nilan oli joukkueidensa tähtipelaajien suojelija, "kuin Tenavien Epun turvariepu". Montreal tuskin olisi voittanut vuoden 1986 Stanley Cupia ilman Nilanin rystysiä.

Vaikeuksien jälkeen katupoika on taas jaloillaan. Toissaviikolla hän oli puhumassa kanadalaisella koululla. Aiheena olivat suvaitsevaisuus, turvallinen koulu ja koulukiusaamisen lopettaminen.

Esa Lilja esa.lilja@hs.fi
Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat