Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudelliset intressit ovat uhka sanavapaudelle, sillä lobbarit eivät joudu vaalikarateeniin

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Taas on meneillään se aika, jolloin kansalaiset seuraavat mittatikun kanssa medioita varmistaakseen, että puolueet saavat täsmälleen yhtä paljon palstatilaa ja ruutuaikaa.

Vai seuraavatko?

Pikemminkin näyttää siltä, että perinteinen poliittinen journalismi on tullut tiensä päähän. Puheenjohtajatentit haukotuttavat ja vaaliväittelyt tuntuvat rasittavalta huutamiselta. Kuten Jukka Relander (vihr) kirjoitti viikonloppuna Uuden Suomen blogissaan: "Vaaleista uhkaa tulla valtamedian näkökulmasta ennätyksellisen laimeat. Pääministerivaalit kun on käyty jo, eikä Stubbin ja Rinteen nokittelu kakkospaikasta ole innostanut ketään."

Kiinnostavin vaalikeskustelu on siirtynyt sinne minne mainoseurotkin: sosiaaliseen mediaan. Verkkomaailmassa ei käydä pääministerivaaleja vaan sähäkkää ja rosoista poliittista keskustelua. Siellä nousee esiin uusia teräviä ehdokkaita ja yllättäviä vaaliteemoja.

Valtamedian paraatipaikoilta kaikki tämä on siivottu pois. Syynä on politiikan toimittajien takaraivoon iskostunut puolueettomuuden vaatimus. Se estää nostamasta esiin yksittäisiä ehdokkaita ja aloitteita ja vaatii panemaan kiinnostavimmat poliittiset ajattelijat vaalikaranteeniin. Kun sitten kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat vuorollaan ehtineet vastata samaan kysymykseen, viimeinenkin katsoja on paennut jääkaapille tai Facebookiin.

Suomessa pelätään puoluepoliittisia agendoja muulloinkin kuin vaalien alla. Journalisteja ja muita julkisuudessa esiintyviä ihmisiä epäillään jatkuvasti salatuista poliittisista sidoksista. Jokaisen yhteiskunnallisia asioita käsittelevän kolumnin perään kertyy rutiininomaisesti kommenttiketju, jossa kirjoittajaa pyritään halventamaan keksityillä puoluepoliittisilla määreillä.

Näillä noitavainoilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Puolueuskollisuus on heikentynyt rajusti. Harva suomalainen äänestää kaikissa vaaleissa samaa puoluetta.

Täysin puolueuskollisia ovat kohta vain poliitikot itse, jos hekään.

Varsinkin julkkisehdokkaat vaihtavat puoluetta kuin paitaa.

Uskottomimpia ovat journalistit. Yhteiskunnallisista asioista innostuneille ihmisille politiikka on kuin rakkaus. Intohimo on ikuista, mutta kohteet vaihtuvat.

Ahneus on sen sijaan suoraviivaista. Jos ihminen on kiinnostunut rahasta, tavoite on aina sama: vaurastuminen.

Juuri tässä on suomalaisen julkisuuden sokea piste. Samaan aikaan, kun kaikki pyrkivät paljastamaan olemattomia puoluepoliittisia intressejä, kukaan ei huomaa, miten systemaattisesti erilaiset taloudelliset intressit ohjaavat julkisuutta.

Lobbaus on viime vuosina lisääntynyt ja ammattimaistunut. Politiikkaan vaikutetaan täsmällisesti ajoitetuilla tutkimuksilla, raporteilla ja seminaareilla, joita media uutisoi kiltisti ja kovapalkkaisten asiantuntijoiden motiiveja miettimättä.

Vaikka poliittiset ajattelijat on pantu vaalikaranteeniin, elinkeinoelämän lobbarit saavat esittää hallitusohjelmaan liittyviä toiveitaan julkisuudessa päivittäin.

Tämän seurauksena vaalikeskustelun tärkeimmiksi teemoiksi nousee yksittäisten eturyhmien taloudellisia tavoitteita. Sellaisia ovat esimerkiksi vaatimukset pääomatuloihin tai perintöihin kohdistuvista veronalennuksista, uusista energia- tai yritystuista tai yksityisten terveysfirmojen asemasta.

Sananvapautta ja demokratiaa eivät uhkaa puoluepoliittiset vaan taloudelliset intressit. Niiden ikävä sivuvaikutus on vaalikeskustelujen muuttuminen tylsäksi talouspoliittiseksi jankkaukseksi.

Jukka Relander arvioi blogikirjoituksessaan, että jos valtamedia ei notkistu katsomaan, mitä politiikan katutasolla tapahtuu, sille käy kuin Stockmannille. Kaiku vain kopisee tyhjillä käytävillä, kun ihmiset hakevat tarvitsemansa netistä.

Todellisuudessa valtamediatkin ovat huomanneet tämän ja luoneet hienoja vaalikoneita ja ehdokasvideosarjoja.

Sosiaalisen median huono puoli on, että siellä kaikki pyörivät omassa kuplassaan. Somesta puuttuu se yhteisen poliittisen keskustelun paikka, joka järkevään päätöksentekoon tarvitaan.

Elina Grundström
elina.grundstrom@kolumbus.fi
Kirjoittaja on vapaa tietokirjailija ja
Viesti-lehden päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat