Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löfven otti ohjat itselleen Ruotsin ulkopolitiikan johdossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tukholmalaislehti Dagens Nyheter laski Stefan Löfvenin pääministerinä puolessa vuodessa tekemien ulkomaanmatkojen määrän ja päätyi hämmästyttävään lukuun. Matkoja on kertynyt jo 25.

Viikonloppuna Löfven tapasi Kiinan johtajat Pekingissä. Sieltä hän jatkoi New Yorkin kautta Washingtoniin, missä hänen oli tiistaina määrä tavata varapresidentti Joe Biden.

Ilmeisin selitys matkustustahdille on, että Ruotsi kampanjoi tullakseen ensi vuonna valituksi YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2017–2018. Toinen selitys on se, että koti-Ruotsissa Löfvenillä on hieman ahtaat paikat punavihreän vähemmistöhallituksen johtajana erityisesti sen jälkeen, kun hallitus joutui joulukuussa sopimaan porvariopposition kanssa toimintatavoista pysyäkseen pystyssä.

Matkoissa on kuitenkin kyse enemmästä kuin YK-projektista ja paremman tekemisen puutteesta. Löfven on ottanut johtoaseman Ruotsin ulkopolitiikassa. Ratkaisuun on todennäköisesti myötävaikuttanut ulkoministeri Margot Wallströmin heikoksi osoittautunut sävelkorva kansainvälisessä politiikassa.

Pääministerin asettuminen ulkopolitiikan johtoon ei ole Ruotsissa itsestäänselvyys, vaikka siihen on demareiden piirissä Olof Palmen vuosikymmeniltä vahvat perinteet. Tilanne oli toinen kahden edellisen vaalikauden aikana, kun porvaripuolueiden hallitusta johtanut Fredrik Reinfeldt antoi ulkoministerilleen Carl Bildtille lähes vapaat kädet.

Löfvenin nostaessa profiiliaan Wallström vahingoitti omaansa tekemällä ruotsalaisittain katsottuna oikeita asioita väärin. Huonosti ajoitettu Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteen arvostelu yhdessä asekauppasopimuksen irtisanomisen kanssa pyyhkivät pois arabimaiden tuen, jonka uusi hallitus oli saanut tunnustamalla Palestiinan valtion heti alkajaisiksi.

Viime viikolla saudisuhteet saatiin enimmäkseen korjattua niin, että saudit sanoivat Ruotsin pyytäneen anteeksi ja Wallström sai kiistää, että anteeksipyyntöä olisi esitetty. Vaikuttaa siltä, että tästä eteenpäin Löfven vie ja Wallströmin korostama riippumaton ja feministinen ulkopolitiikka jää kakkosraiteeksi.

Löfven on ottanut asemansa ilman ulkopoliittista kokemusta, ay-johtajaksi nousseena entisenä hitsaajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat