Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyyslinjat ovat toiveiden varassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi tämän hallituskauden tavoitteista oli työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin ja työttömyyden alentaminen viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.

Vaalikauden loppu on käsillä, ja työllisyysaste oli helmikuussa pahaenteisesti 66,6 prosenttia – eikä työttömyysaste ole alentunut vaan noussut noin kymmeneen prosenttiin.

Ei liene epäselvyyttä, että työllisyyden parantamisen täytyy olla maali, jota kohti pyritään tulevalla vaalikaudella kaikin tavoin.

Kun puolueet sanovat työn olevan parasta sosiaalipolitiikkaa, ne tarkoittavat ensisijaisesti sitä, että työn kautta ihmiset kiinnittyvät yhteiskuntaan ja tuntevat itsensä tarpeellisiksi.

Työ on yhtä olennaista myös julkisen talouden kannalta. Mitä enemmän työllisiä, sitä laajempi tuloveropohja ja sitä enemmän julkisen talouden saamia verotuloja. Mitä enemmän työtuloja, sitä vähemmän työttömyys-, toimeentulotuki- ja eläkemenoja.

Arkkipiispa Kari Mäkisen johtama köyhyysryhmä totesi maaliskuun alussa, että työllisyysasteen nostamisen kaikissa työikäisissä väestöryhmissä tulee olla yhteiskuntapolitiikan keskeisin tavoite. Tämä näkyy kaikkien puolueiden vaaliohjelmissa, mutta mitoitus vaihtelee, ja vielä enemmän eroja on puolueiden suosimissa keinoissa.

Kokoomuksen tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja tehdä uudistuksia, jotka lisäisivät työllisyyttä yli 100 000 hengellä. Samansuuruiseen työllisten lisäykseen päätyy Sdp:kin. Puolue pyrkii tavoitteeseen tulevan vaalikauden aikana.

Keskusta puhuu läpi vaaliohjelmansa 200 000 työpaikan tavoitteesta pelkästään yksityiselle sektorille seuraavien kymmenen vuoden aikana. Vihreillä on sama tavoite, mutta jo viiden vuoden kuluessa.

Muut puolueet eivät ole lähteneet kilpalaulantaan, ehkä viisaastikin. Strategisiksi luonnehdituilla numerotavoitteilla on lähinnä viihdearvo, jos puolueet eivät avaa keinovalikoimaansa tarkemmin.

Kokoomuksen tärkein keino on äärimaltillinen palkkaratkaisu yhdistettynä palkkaveron kevennyksiin kaikissa tuloluokissa. Puolue uskoo kevennyksestä seuraaviin dynaamisiin vaikutuksiin, jotka synnyttäisivät työpaikkoja.

Kokoomus myös luottaa muita enemmän työn tarjonnan teoriaan eli siihen, että työvoiman määrää pitää pyrkiä lisäämään, koska se luo pitkällä aikavälillä uusia työpaikkoja. Siksi puolue haluaa muun muassa kiristää vuorotteluvapaan sääntöjä, poistaa työttömyysputken ja lyhentää ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kestoa.

Näillä työttömyysluvuilla saattaa tosin käydä niin, että kasvavan tarjonnan myötä työmarkkinoille syntyisi ensin lisää työttömyyttä. Lisäksi etenkin vasemmistopuolueet epäilevät, että tarjonnan sivutuotteena palkat joustaisivat alaspäin ja synnyttäisivät halpatyön markkinat.

Tämän mukaisesti esimerkiksi Sdp:n ohjelmassa ei puhuta tarjontakeinoista mitään, vaan puolue painottaa kysyntää eli julkisia investointeja, vientiyritysten auttamista ja pienten yritysten toimintaedellytysten kehittämistä.

Keskusta haluaa yhteiskuntasopimuksen, jossa sovittaisiin erilaisista työelämän uudistuksista, esimerkiksi helpotettaisiin ensimmäisen työntekijän palkkaamista ja pidennettäisiin koeaikaa. Puolue haluaisi myös alentaa tilapäisesti työeläkemaksua.

Keskusta uskoo lisäksi perussuomalaisten tavoin, että kotimaisiin energialähteisiin panostaminen loisi tuhansia uusia työpaikkoja.

Keinojen yhdistelmästä saadaan varmasti kirjauksia hallitusohjelmaan. Ongelma on vain siinä, että hyvin monet puolueiden luettelemista keinoista työpaikkojen luomiseksi eivät ole yksin hallituksen päätösvallassa, vaan niiden toteutus riippuu etenkin työmarkkinaosapuolista ja ennen muuta talouden viriämisestä Suomen vientimaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat