Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoinen vaihtoi jälleen paikkaansa

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Jo peruskoululaisille opetetaan, että magneettinen pohjoisnapa ei ole siinä karttapallon navan kohdalla eikä se pysy samassa paikassa vaan liikkuu joitakin kymmeniä kilometrejä vuodessa.

Myös politiikassa pohjoisen sijainti liikkuu ajan mittaan. Kun Suomesta tuli EU:n jäsen, moni Keski-Euroopassa käytetty kartta loppui Ruotsin keskiosiin. Parhaassa tapauksessa Suomesta näkyi etelärannikko. Nykyään euron kolikossa näkyy Perämerikin.

Suomesta katsottuna pohjoinen sijaitsi pitkään lähes koillisessa, sillä Venäjän hallussa olevat merenalaiset öljy- ja kaasuvarat vangitsivat katseen. Korkeat maailmanmarkkinahinnat paisuttivat tulevaisuuden odotuksia. Hohtoa lisäsi Koillisväylä, josta ilmastonmuutos tekisi uuden meritien Euroopasta Aasiaan.

Ei ihme, että liikemiesten sormia syyhytti. Suomessakin tehtiin laskelmia, kuinka paljon maksaisi toimiva rautatieyhteys vuoden ympäri sulana pysyvään Murmanskin satamaan.

Maanantaina julkistettu entisen pääministerin Paavo Lipposen elinkeinoelämän järjestöille tekemä raportti Suomen edellytyksistä arktiseen talouskasvuun osoittaa hyvin, miten taloudellisen, poliittisen ja strategisen pohjoisen sijainti on jälleen muuttunut.

Öljyn ja kaasun hinta on laskenut, ja Venäjän talous on syvissä vaikeuksissa. Ymmärrys pohjoisen luonnon haavoittuvuudesta on levinnyt. Koillisväylästäkään ei ole vähään aikaan kunnon reitiksi.

Vaikka odotuksia on jouduttu karsimaan, pohjoinen ei ole poistunut kartasta. Se on vain siirtynyt lännemmäksi.

Suomalaiset ovat yhtäkkiä havahtuneet siihen, että meillä on naapurina Norja, joka jatkaa investointeja ja kehittää vauhdilla pohjoisosaansa.

Tarjolla olisi tekemistä yrityksille ja yksittäisille ihmisille, mutta jostain syystä mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty.

Periaatteessa suomalaisilla pitäisi olla kilpailuetu muiden maiden asukkaisiin verrattuna. Ilmasto on tuttu, ja pohjoismaiset työmarkkinat ovat toimineet 1960-luvulta asti. Myös ruotsin kielestä olisi paljon apua.

Seuraavan hallituksen pitääkin ottaa karttakirja käteen ja tehdä hyvät suunnitelmat tuleville vuosille. Missä järjestyksessä tiet pitäisi panna kuntoon? Voisivatko suomalaiset hyödyntää Narvikin rataa? Miten raivattaisiin viimeiset esteet työvoiman liikkumisen tieltä?

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat