Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspolitiikassa on nähtävä metsä puilta

Pääkirjoitus
 
Martti Hetemäki

Kokonaiskuvaa ei pidä muodostaa vain menoleikkausten perusteella.

Keskustelu Suomen viime vuosien talouspolitiikasta tiivistyy kahteen kysymykseen: miten kireää politiikka on ollut, ja mikä olisi toivottavaa politiikkaa ensi vaalikaudella?

Joku ekonomistikin on saattanut äkkinäisesti päätellä, että hallituksen viime vuosien menoleikkausten takia talouspolitiikka on ollut hyvin kiristävää. Faktat eivät kuitenkaan tue tällaista johtopäätöstä.

Kolmen viime vuoden aikana (2011–2014) julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen on noussut 4,4 prosenttiyksikköä ja tulojen suhde 2,1 prosenttiyksikköä. Tasapainosuhde on siis heikentynyt runsaat kaksi prosenttiyksikköä.

Finanssipolitiikan kireyden arvioimiseksi muutoksista poistetaan usein julkisen velan korkomenojen ja suhdanteiden vaikutus. Korkomenojen poistaminen ei muuta kuvaa, koska korkotason lasku on kumonnut velan kasvun korkomenoja lisäävän vaikutuksen. Suhdanteiden vaikutus julkiseen talouteen on taas ollut sitä pienempi, mitä enemmän viennin heikko kehitys on johtunut rakenteellisista ongelmista.

Julkiset menot ovat kasvaneet vuosina 2011–2014 peräti 13 miljardia euroa menoleikkauksista huolimatta, koska eläkemenot ja muut lakisääteiset etuusmenot ovat jatkaneet nopeaa kasvuaan. Lisäksi esimerkiksi julkisten investointien määrä on kasvanut vuosina 2011–2014 yli kuusi prosenttia. Vain hyvin pieni osa julkisten menojen kasvusta johtuu suhdanteista, kuten työttömyyden nousun aiheuttamasta etuusmenojen kasvusta.

Elvytyksen mittarina julkisen talouden tasapainon muutos on suppea käsite. Monet kysyntää ja kasvua lisäävät toimet eivät vaikuta julkisiin menoihin tai tasapainoon.

Esimerkkejä tästä ovat asuntotuotannon ja yritysten rahoituksen valtiontakaukset. Valtion kotimaiset takaukset ovat kasvaneet vuosina 2011–2014 yli kahdeksan miljardia euroa eli noin neljä prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Myöskään valtion panostukset vaikkapa Turun telakkaan ja Helsinki-Vantaan lentokenttään eivät näy julkisen talouden tasapainossa.

Seuraava hallitus tarvitsee arviot siitä, miten suuri julkisen talouden rakenteellinen alijäämä on ja kuinka nopeasti alijäämä olisi järkevää korjata.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti tammikuussa raportin, jonka mukaan julkisen sektorin rakenteellinen alijäämä on kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen – noin kuusi miljardia euroa. Tämän viiden professorin muodostaman neuvoston mukaan seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on konkreettinen aikataulutettu suunnitelma siitä, miten julkinen talous tasapainotetaan. Se ajoittaisi sopeutustoimet ensi vuoden jälkeiseen aikaan.

Valtiovarainministeriön tuore virkamiesraportti päätyy myös kuuden miljardin euron sopeutustarpeeseen, mutta raportti ei ota kantaa siihen, miten toimet pitäisi vaalikaudella ajoittaa. Ajoitukseen vaikuttaa muun muassa se, miten rahapolitiikan elvytys tukee kasvua.

Työttömyyden alentaminen on monessa suhteessa parasta julkisen talouden tervehdyttämistä. Se vähentää köyhyyttä sekä tukee kysyntää ja kasvua. Jotta työttömyys alenisi, muun muassa avoimiin työpaikkoihin pitäisi tarttua nykyistä hanakammin.

Tulevien etuuksien ja palvelujen rahoituksessa on iso kestävyysvaje. Vajeen aiheuttavat rakenteellinen alijäämä ja väestön ikääntymisen kustannukset. Rakenteellinen alijäämä olisi paikattava ensi vaalikaudella, minkä jälkeen tilkittäisiin ikääntymisestä johtuva osa vajeesta.

Valtio on panostanut paljon digitalisaatioon ja yritysten kasvun edellytyksiin. Se ei kuitenkaan takaa kasvua, joka rahoittaisi eläkkeet ja palvelut.

Luvattujen etuuksien ja palvelujen rahoitus edellyttää globaalisti kilpailukykyistä ja uudistuvaa kansantaloutta, joka perustuu osaamiseen ja ahkeruuteen.

Esimerkiksi opiskeluaikojen pituudella, työmarkkinoiden toimivuudella tai yksityisen ja julkisen sektorin tuottavuudella mitaten kehitys on kuitenkin ollut surkeaa jo pitkään.

Odotukset menestymisestä uusilla aloilla tai digitalisaatiossa ovat katteettomia niin kauan kuin perusasiat eivät ole kunnossa.

Martti Hetemäki
Kirjoittaja on valtiovarainministeriön valtiosihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat