Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen riski leikkaa investointeja Suomeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Energia-alan monipuolinen osaaja Seppo Remes on tunnetuin suomalainen hallitusammattilainen Venäjällä. Venäjän-osaajana hän on Suomen ehdotonta kärkeä. Siksi hänen karkottamisensa maasta on näyttävä uutinen. Se oli varmaan myös teon yksi tarkoitus.

Sen sijaan karkotuksen varsinainen syy on hämärän peitossa. Sekin on todennäköisesti tietoista. Venäläiseen toimintatapaan sopii hyvin, että epämääräisyyden verho peittää alleen toimeksiantajat ja motiivit. Tavoite on hyvinkin voinut olla, että Suomessa ryhdytään spekuloimaan, mikä viesti karkotuksella halutaan antaa.

Olisiko kyse esimerkiksi eräänlaisesta vastapakotteesta, jolla halutaan tehdä suomalaiset varovaisemmiksi? Entä johtuisiko teko valtakamppailusta Venäjän sisällä?

Remes on nimenomaan energia-alan osaaja. Niinpä luulisi, että tilannetta tarkkaillaan huolellisesti esimerkiksi Fortumissa, joka on sijoittanut miljardeja Venäjälle. Kun muut suomalaisyritykset ovat laajentuneet poliittisesti vähemmän herkille alueille kuten vähittäiskauppaan, Fortum on mukana itänaapurin strategisella toimialalla.

Tosin merkit Ukrainan sodan aikanakin ovat olleet Fortumille pikemminkin rohkaisevia. Viime joulukuussa julkistettiin sopimus eräänlaisesta vaihtokaupasta. Fortum tulee osakkaaksi Fennovoiman ydinvoimalaan, joka tilataan venäläiseltä Rosatomilta. Vastaavasti Fortum pääsee ostamaan mittavasti vesivoimaa Venäjältä.

Silti, jos Remes-uutisen jälkeen edes joku suomalaispoliitikko huolestuu Ukrainan-politiikan vaikutuksista valtionyhtiö Fortumin sijoitusten riskeihin, karkotus on ehkä saavuttanut tavoitteensa.

Markkinataloudessa riski ja tuotto ovat kolikon kaksi eri puolta. Mitä suurempi riski, sitä suurempaa tuottoa investoinnilta vaaditaan. Venäjällä tuotot ovat parhaimmillaan suuria, mutta pahimmillaan investointi voi menettää arvonsa. Arvaamaton valtio voi karkottaa liikemiehen tai puuttua liiketoimintaan.

Myös Suomeen tehtävissä investoinneissa arvioidaan kokonaisriskiä. Siinä yksi tekijä on sijainti Venäjän naapurissa. Venäjän läheisyyttä on pitkään pidetty Suomen valttina investointien houkuttelussa. Yhteiskunta on vakaa ja toimiva, yritysten ja yksilöiden oikeusturva on kunnossa ja hallinto käyttäytyy ennustettavasti. Etäisyydet Venäjälle ja varsinkin Pietariin ovat lyhyet. Siksi Suomen pitäisi houkutella Venäjälle joskus tulevaisuudessa tähyäviä länsiyrityksiä.

Tilastojen perusteella tilanne on kuitenkin toinen. Vaikka Suomi paistattelee yhä hyvillä sijaluvuilla kansainvälisissä kilpailukykyvertailuissa, investoinnit eivät suuntaudu tänne. Pitkään heikkona jatkunut kehitys on vain jatkunut.

Pelkkä Suomen oman talouden alakulo ei selitä kaikkea. Analyytikkopiireissä toistetaan mielellään väitettä, että Suomelle lasketaan maantieteellisen sijainnin takia jo erityistä riskilisää. Kaukaa katsoen Suomella on arvaamattomampi itänaapuri kuin esimerkiksi Ruotsilla. Se tekee investoijat varovaisiksi.

Väite saa tukea tuoreesta yhdysvaltalaisten Johns Hopkins -yliopiston tekemästä Transatlantic Economy 2015 -raportista, joka julkistettiin maaliskuun alkupuolella. Raportin mukaan Yhdysvallat vetää nyt investointejaan pois Suomesta. Verrattuna muihin Euroopan maihin Suomen houkuttelevuus investointikohteena on nyt erityisen heikko, vaikka Googlen kaltaiset yksittäiset yritykset uivatkin vastavirtaan.

Tilastokeskuksen investointitilastot puolestaan osoittavat, että yhdysvaltalaiset omistajat ovat päättäjinä monissa sijoituksissa, joiden välitön suora kotimaa on Euroopassa, sillä usein kyse on yhdysvaltalaisesta tytäryhtiöstä.

Ulkomaiset sijoittajat eivät kuitenkaan ole kokonaan kaikonneet Suomesta. Yksi merkittävimmistä investointihankkeista on juuri Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella. Venäläiselle rahalle Suomi tuntuu olevan nyt houkutteleva kohde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat