Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei se laina, vaan ne hoitokulut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste oli viime vuoden lopussa Tilastokeskuksen mukaan hieman yli 122 prosenttia. Velkaantumisaste lasketaan jakamalla yhteenlasketut velat käytettävissä olevilla tuloilla, eli suomalaisilla on siis viidennes enemmän lainoja kuin nettotuloja vuoden aikana.

Luku on uusi ennätys, joskin velkaantumisaste ei nouse nyt sitä vauhtia kuin 2000-luvun alussa. Velkaantumisasteen viime vuosien kasvu tulee isoista asuntolainoista, jotka joillakin perheillä voivat ylittää vuositulot moninkertaisesti. Toisaalta noin puolet kotitalouksista on täysin velattomia.

Nykyisen ajattelun mukaan velkamäärästä sinänsä ei pidä olla liikaa huolissaan, vaan olennaisempia ovat lainanhoitokulut ja niiden suhde kotitalouden tuloihin ja muihin menoihin.

Pankit näyttävätkin nyt syynäävän tarkasti, että esimerkiksi talon ostaja ymmärtää saavansa kaupan päälle tulevat korjaukset ja muut asumiskulut.

Tämänhetkinen korkotaso suosii velanottajaa ja auttaa lyhentämään lainoja vauhdikkaasti. Monet ovat silti vetäneet taloutensa kovin kireälle. Jotain kertoo se, että pankkien tarjoamat lyhennysvapaat – eli lainanmaksun lykkääminen eteenpäin – ovat saaneet suuren suosion viime kuukausina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat