Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallanvaihto vaaleilla Nigeriassa antaa toivoa hyvästä hallinnosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Goodluck Jonathanin onni alkoi hiipua jo äänestyspaikalla, kun automaattinen henkilökortin lukulaite ei tunnistanut häntä. Uudelle kaudelle Nigerian presidentiksi pyrkinyt Jonathan pääsi kuitenkin lopulta äänestämään vaaleissa, jotka hän tiistaina valmistuneen ääntenlaskennan mukaan hävisi selvällä ääntenerolla. Voittaja ja Nigerian seuraava presidentti on 72-vuotias Muhammady Buhari, joka nousi edellisen kerran presidentiksi sotilaskaappauksella vuonna 1983.

Nigerian tämänkertaiset presidentinvaalit on rinnastettu merkitykseltään Nelson Mandelan valintaan Etelä-Afrikan presidentiksi vuonna 1994. Kyseessä ei ole samansuuruinen käännekohta Afrikan mantereella kuin valkoisen vallan päättyminen Etelä-Afrikassa, mutta vaalien merkitys on suuri sekä Nigerialle että Afrikalle. Monissa Afrikan maissa korruptio ja hyvän hallinnon puute kuuluvat suurimpiin ongelmiin, ja ne olivat ratkaisevia teemoja myös Nigeriassa.

Nigeria on monella mittarilla tärkeä suunnannäyttäjä. Sillä on Afrikan suurin väestö, talous ja öljyntuotanto. Nigerialla on kansainvälisesti korkea profiili sekä hyvässä että hämärässä.

Kyseessä oli Nigerian itsenäisyyden aikana ensimmäinen kerta, kun presidentin valta vaihtui vapaissa vaaleissa. Se avittaa demokratiaa laajemminkin.

Edellinen esimerkki vastaavasta vallanvaihdoksesta kriisien koettelemassa kehitysmaassa saatiin tammikuun alussa Aasiasta, kun Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa suureksi yllätyksekseen hävisi huolella pohjustamansa vaalit.

Nigeriassakin istuvan presidentin vaalimenestystä pyrittiin pönkittämään etukäteen. Ilmeisin keino oli äänestyksen lykkääminen kuudella viikolla, jotta hallitus ehtisi korjata surkeaa saldoaan taistelussa Nigerian pohjoisosia terrorisoivaa Boko Haram -äärijärjestöä vastaan. Vaalipäivään mennessä Boko Haram oli ajettu pois useimmilta alueilta, joita se oli pitänyt verisessä vallassaan, mutta väkivallan varjo yhdessä massiivisen korruption kanssa riitti kääntämään äänestyksen Jonathanin tappioksi.

Uusi presidentti Buhari muistetaan kovaotteisena sotilashallitsijana, joka vakuuttaa olevansa nyt vakaumuksellinen demokratian tukija. Häntä pidetään korruptoitumattomana. Se on maine, jota hänen kannattaa vaalia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat