Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoturman hämmentävä reaktio: se olikin vain ihmismieli, joka hajosi

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Kumpi on pahempi: se, että tekniikka pettää vai että ihmisen mieli hajoaa?

Tätä ihmiset ympäri maailmaa ovat miettineet sen jälkeen, kun matkustajakone törmäsi vuorenseinämään Alpeilla viikko sitten tiistaina.

Vuorokausi onnettomuuden jälkeen HS.fi:ssäkin julkaistiin arvioita siitä, että mahdollisten paineistusongelmien takia ainakin lentäjät olivat ehkä jo tajuttomia, kun lentokone murskautui.

Torstaina järkytystä hämmensi uusi käänne: ilmeisesti koneen perämies oli lentänyt koneen tahallaan päin vuorta. Tappanut siis itsensä ja 149 muuta.

Karmivaa, julmaa, sairasta. Mutta joidenkin mielessä läikähti hämmentävä ajatus: se olikin vain ihmismieli, joka hajosi, ei sentään tekniikka.

Esimerkiksi Suomen lentäjäliiton puheenjohtaja Sami Simonen totesi Iltalehdessä, että konevian puuttuminen helpottaa. Ehkä lentokoneet eivät sittenkään vain tipahtele taivaalta.

Samaan aikaan lentoturman uhrien omaisten suru syveni: joku murskasi tahallaan tuhansien elämän. Omaisten olisi ollut helpompi hyväksyä rakkaansa menettäminen teknisen vian takia, kriisipsykologi Soili Poijula muistuttaa.

Katastrofit sähköistävät uutistoimitukset hetkessä. Ihmisten – niin toimittajien kuin yleisönkin – tiedonjano on lähes loputon. Yleisö janoaa vastauksia, me yritämme tarjota niitä ja samalla ymmärtää itsekin.

"Monesti toimittajien innostus on liiallista. Mässäillään tunteisiin vetoavilla, makaabereilla yksityiskohdilla", kriisipsykologi Poijula sanoo. Katastrofiuutiset ahdistavat monia.

Kaikki ovat viikon ajan kysyneet "miksi". Vastauksiksi 150 ihmisen kuolemaa koskeviin kysymyksiin ei saadakaan teknistä tietoa, vaan kooste erään saksalaismiehen elämän kriiseistä ja sairauskertomuksista.

Lento-onnettomuus Euroopassa tuli lähelle: moni mietti, että samaa reittiä on lentänyt itsekin, läheinen on juuri palannut maailmalta tai huomenna lähdössä lennolle.

Mielessä olivat uhrien omaiset: heidän rakkaansa eivät koskaan palanneet tavalliselta loma- tai työmatkalta.

Runsas viikko onnettomuuden jälkeen Alppien karmiva lentoturma kuitenkin pysyy otsikoissa.

Nykyihminen taitaa hämmentyneenä hakea vahvistusta tosiasialle, että aivan kaikkea me emme voi hallita – emme täysin tekniikkaa, saati toista ihmistä.

Päivi Punkka paivi.punkka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat