Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kieli voi olla tyly kieli

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Varmaan tiedättekin, mikä on suomalainen anteeksipyyntö? Se on tietysti "oho". Lipsahtaa jotenkin helpommin huulilta kuin "voi anteeksi, olen pahoillani".

Suomen kieli on ihana ja rikas, jopa siinä määrin, että osaamme käyttää sitä käsittämättömän väärin. Emme ole kovinkaan sujuvia emmekä kohteliaita, emme käytökseltämme emmekä puheissamme.

Ihan parasta on virkamieskieli. Sen hämmentävimmät ja tylyimmät muodot pitäisi oikeastaan palkita kekseliäisyydestä.

Ensi syksyn ekaluokkalaiset saivat postia Helsingin kaupungilta. Tervetulleeksi koulutielle toivotetaan kirjeellä, joka alkaa ilman tervehdystä näin: "Perusopetuslain 4 §:n mukaan kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta."

Luetaan: Voi pahus. Taas uusi kuluerä. Mistä näitä oikein tulee?

Kirje jatkuu. "Perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa oppilaalla on oikeus saada opetusta."

Luetaan: Luuleeko nää vanhemmat, että tämä on jokin valintamyymälä tämä kouluhaku? Sinne mennään minne käsketään!

"Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 25. 5. 2010 (§ 61) päättänyt, että peruskoulun rehtorin tehtävänä on, ellei hän ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, ottaa oppilaat kouluun kulloinkin voimassa olevien oppilaaksioton perusteiden mukaisesti."

Luetaan: Olisi tässä vuosien mittaan ollut rehtorilla muutakin tekemistä kuin kahlata näitä pilttien hakemuksia läpi.

Luettuani koko kirjeen päättelin kaksi asiaa: lapseni on hyväksytty kouluun – ja minulla on oikeus valittaa siitä. Toivottavasti ymmärsin asian oikein.

Laitetaan sitten tähän rinnalle krumeluuri amerikkalainen versio kouluvalintakirjeestä, jonka tuttavat saivat verovaroin ylläpidetystä koulusta. Vapaasti käännettynä se kuuluu näin: "Joko kuulit uutiset? Lapsenne hakemus on meille juuri sopiva ja olemme aivan innoissamme, kun saamme hänet oppilaaksemme!"

No, onhan siinä liioittelun makua – varsinkin suomeksi käännettynä. Mutta kummasta vastauksesta asia tuli heti selväksi? Ja tunne siitä, että koulun aloittaminen on iloinen asia eikä valituksen paikka?

Kun puhutaan hyvästä ja selkeästä kielestä, puhutaan samalla myös rahasta ja demokratiasta.

Opetusministeriö teki runsas vuosi sitten "hyvän virkakielen toimintaohjelman". Raportissa laskettiin, että jos jokainen valtion virkamies käyttäisi päivittäin 10 minuuttia ajastaan muuhun kuin vaikeaselkoisen virkakielen lukemiseen, valtionhallinnossa säästyisi aikaa muihin töihin jopa 70 miljoonan euron arvosta vuodessa – pelkästään sillä, ettei tarvitsisi suomentaa tai ruotsintaa omaa äidinkieltään! Miettikää, kuinka monen ihmisen työpanos se olisi.

Ja miten tärkeää on, että virkakielen kanssa tekemissä oleva peruskansalainen ymmärtää oikein hakemukset ja päätökset.

Tyly kieli myös tekee asioinnista turhauttavaa ja vastenmielistä. Voi tehdä mieli jättää koko asia hoitamatta. Muutostakin on toki luvassa. Esimerkiksi Kela on jo nelisen vuotta uurastanut kovasti, jotta lomakkeiden tuskaisen surkea kieli jäisi historiaan. Punaisena lankana on ajatus, jonka mukaan Kela-kielen pitäisi jopa houkutella lukemaan. Se on tärkeää, koska monella Kelan papereita lukevalla ja tulkitsevalla on normaalia hankalampi elämäntilanne jo valmiiksi.

Tässä on nyt syytelty koko kolumni virkamiesparkoja. Ei huono virkakieli pelkästään heistä johdu, vaan se valuu usein ylhäältä alas. Jos lakiteksti mättää, sen suomentaminen on ihan oma työnsä, eikä siihen usein ole aikaa tai osaamista.

Vaalien alla en malta olla viittaamatta hallitusohjelmaan. Sieltä moni kielikukkanen lähtee kasvamaan.

Muistetaan nyt vaikka "kohtaanto-ongelma". Yksi suosikeistani on takavuosien hallitusohjelmasta, jossa oli päätetty perustaa "aikuisväestön osaamistason kohottamisen lisätoimenpideohjelma".

En tiedä, mahdettiinko sillä tarkoittaa esimerkiksi lukemisen ymmärtämisen lisäämistä.

"Epäselvä puhe, epäselvä ajattelu", tapasi yksi entisistä pomoistani usein tokaista. Sama pätee tekstiin.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat