Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuslinjauksissa tiukka talous ei näy

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toisen asteen opinahjoihin eli lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin kohdistuneet säästöt kaatuivat eduskunnan kaoottisilla loppumetreillä. Se tarkoittaa, että edellisen hallituksen päättämä valtiontalouden sopeutus on nyt 260 miljoonaa euroa suunniteltua pienempi.

Oppositio juhli säästöjen kaatumista suurena voittona, mutta ainakaan hallitukseen päätyvät puolueet eivät pääse karkuun toisen asteen koulutuksen rakenneuudistusta ja säästötarvetta. Toiselle asteelle siirtyvän ikäluokan määrä ei tulevan kymmenen vuoden aikana sinänsä pienene, mutta alueellinen jakautuma muuttuu voimakkaasti ja painottuu Suomen kasvualueille.

Myös kasvualueilla voisi olla laadun ja resurssien varmistamiseksi järkevää koota toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkkoa yhteen. Ainakin nyt olisi aika valmentaa kuntapäättäjiä siihen, että koulutuksessa voisi olla tilaa nykyistä paremmalle yhteistyölle yli kuntarajojen. Oma lukio ei ole kunnan elinvoiman tae, jos se ei kykene järjestämään laadukasta opetusta.

Koulutuksen tuleviin voimavaroihin liittyvät pohdiskelut eivät ole päätyneet puolueiden vaaliohjelmiin, joissa opetuksesta ja sivistyksestä maalataan leveällä pensselillä. Ohjelmissa ja strategisissa hallitusohjelmapapereissa on muistettu mainita tutut fraasit siitä, miten suomalainen osaaminen pitää kääntää uuteen nousuun tai vähintään turvata sen nykytaso.

Samoin jokainen puolue korostaa "uusia oppimisympäristöjä" eli etenkin peruskoulun opetussisällön ja -menetelmien uudistamista siihen digitaaliseen maailmaan, jossa oppilaat jo elävät.

Jotain sentään sanotaan ikävästä yksityiskohdasta eli toisen asteen järjestäjäverkon tulevaisuudesta. Nykyiset päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp ovat sisällyttäneet kaatuneet leikkaukset menosopeutuslistoihinsa, muut eivät.

Keskustan ja Rkp:n mukaan toisen asteen alueellinen kattavuus on turvattava ja perussuomalaisten mielestä mahdollisimman monen opiskelijan on voitava käydä koulua kotoaan käsin.

Vihreiden mukaan ammatillisten oppilaitosten verkkoa ei pidä harventaa vain säästöjen takia, vaan sopeuttamalla koulutuspaikat alueen ikäluokkien kokoon ja koulutustarpeisiin. Kristillisdemokraatit vaativat kohdentamaan aloituspaikat aloille, joilla on työvoimatarvetta.

Koulutuksesta on vaikea saada muutoin kovin kiihkeää vaaliteemaa, koska kaikki puolueet tunnustavat sen merkityksen Suomen vahvuutena.

Puolueet jopa innostuvat samoista asioista yhtä aikaa. Digitalisaation lisäksi nyt pinnalla tuntuu olevan erityisesti koulutussopimus tai nykyisen oppisopimuksen muokkaaminen sellaiseksi, että se sopisi koulutusvaihtoehdoksi niille nuorille, jotka oppivat paremmin tekemällä. Tämä tosin ei onnistu ilman yritysten ja ammattiyhdistysliikkeen myötävaikutusta.

Erojakin on. Yksi jakolinja ovat yliopistojen lukukausimaksut EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Niitä kannattavat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Opintojen säilyttäminen maksuttomina on kirjattu vihreiden ja vasemmistoliiton ohjelmiin, muut puolueet eivät ole asiasta erikseen maininneet.

Nykyistä korkeakoulujen duaalimallia eli jakoa tutkimusta painottaviin tiedeyliopistoihin ja käytäntöä painottaviin ammattikorkeakouluihin ei kyseenalaisteta missään vaaliohjelmassa, mutta korkeakoulujen välistä yhteistyötä halutaan lisää. Vaaliohjelmissa on myös selvästi mieluisampaa puhua yliopistojen kansainvälistymistarpeista kuin siitä, onko nykyinen yksikkömäärä Suomessa enää tarkoituksenmukainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat