Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueet hakeutuvat kohti liikkuvien äänestäjien joukkoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun äänestäjät tekevät ehdokasvalintojaan, vaalien viimeisten aluspäivien ja mediajulkisuuden merkitys kasvaa kaiken aikaa.

Suomalaiset ovat kyllä kiinnostuneita politiikasta mutta eivät ole enää halukkaita sitoutumaan yhteen puolueeseen niin paljon, että osallistuisivat sen tekemisiin tai liittyisivät jäseniksi.

Kehitys näkyy muun muassa siinä, että vaaleissa puoluettaan vaihtavien määrä kasvaa. Puolueuskollisten osuus koko äänestäjäkunnasta oli 1970-luvulla liki 60 prosenttia. Vuoden 2011 vaaleissa osuus oli pudonnut alle neljäänkymmeneen prosenttiin.

Näin voisi tiivistää muutamia tutkija Sami Borgin johdolla tehtyjen demokratiaseurantaraporttien pääkohtia. Niiden pohjalta voi miettiä, miten vaaleihin valmistautuvat ehdokkaat ja puolueet juuri nyt toimivat.

Kun liikkuvien ja nopeita ratkaisuja tekevien äänestäjien osuus kasvaa, samalla kasvaa paine suuntautua kohti yleisödemokratiaa. Kannattaa tehdä tekoja, jotka "äänestetään jatkoon".

Jos puolueet ja ehdokkaat toimivat näin, edessä on pari isoa riskiä. Ensimmäinen on puolueiden sisäisen yhtenäisyyden ongelma. Demokratiaseurannan mukaan puolueiden aktiivijäsenistö kutistuu ja käy yhä vanhemmaksi. Yhteenlaskettu jäsenmäärä on pudonnut jyrkästi. Jäseniä oli vuonna 1980 noin 600 000, nyt enää puolet siitä.

Puolueiden jäsenistä jo puolet on yli 60-vuotiaita. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan ensi vuosikymmenellä jäsenistön enemmistö on eläkkeellä.

Yleisödemokratian tarpeista kumpuavia linjauksia ja näyttäytymisiä voi olla vaikea sovittaa sellaisiksi, että ne miellyttäisivät vanhaa aktiivikaaderia.

Jos juuret katkeavat ja aate väistyy esiintymisten tieltä, kehitys vie suomalaista politiikkaa yhä pinnallisemmaksi ja varovaisemmaksi. Samalla henkilökeskeisyys kasvaa.

Seuraus kaikesta tästä olisi se, ettei ainakaan ennen vaaleja voisi kertoa, miten kukin puolue haluaa Suomea kehittää. Siitä saattaisi tulla huono show, joka veisi pisteitä.

Tällöin demokratian painopiste siirtyisi vaalien jälkeiseen aikaan – hetkeen, jolloin voittajat tekevät hallitusohjelmaa.

Juuri nyt vaikuttaisi siltä, että Suomi on jo pitkällä tällä yleisödemokratisoitumisen tiellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat