Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion pitää huolehtia tuottavuuden kasvusta

Pääkirjoitus
 
Antti Tanskanen

Politiikan pitää ohjata laaja-alaisesti koko yhteiskuntaa.

Suomen kansantaloudessa tehdään nykyisin suurin piirtein saman verran työtunteja kuin puoli vuosisataa sitten. Väestö on kasvanut, mutta samalla vapaa-aika on lisääntynyt.

Elintason moninkertaistuminen on perustunut kokonaan tuottavuuden kasvuun. Työn tarjontaa lisäämällä ei pystytä merkittävästi kiihdyttämään talouden kasvuvauhtia.

Tästä huolimatta työn tarjonnan lisäämistä kannattaa tavoitella. Tulonsiirtojen rasitus pienenee, kun maksajia on enemmän ja tulonsiirtojen saajia vähemmän. Maahanmuutto kasvattaa kantaväestölle tarjottavan kakun kokoa, jos maahanmuuttajat leipovat enemmän kuin syövät.

Kehitys muualla maailmassa voi johtaa siihen, että kotimainen työ osoittautuu liian kalliiksi. Siitä on tarpeetonta syyttää palkansaajien ahneutta tai työnantajien taitamattomuutta.

Suuren muutoksen tekeminen palkkasuhteisiin vaatii aikaa, sillä monissa Suomen kilpailijamaissa kustannukset eivät nouse juuri lainkaan. Palkkajoustojen puutetta voi kuitenkin korvata muilla työmarkkinoita koskevilla sopimuksilla.

Koska esimerkiksi inflaatiota on vaikea ennustaa, pitkäaikaiset työmarkkinasopimukset voivat perustua vain osapuolten väliseen luottamukseen.

Sitoutuminen edellyttää yhteistä varautumista vaihtoehtoisiin kehitysuriin. Työn tuottavuus vaihtelee suhdanteiden mukaan, koska työllisten määrä sopeutuu vain osittain tuotannon muutoksiin.

Jos etujärjestöt ottavat vastuun tuottavuutta ja kansainvälistä hintatasoa vastaavien työmarkkinasopimusten syntymisestä, valtion on huolehdittava tuottavuuden kasvattamisesta.

Verotuksella vaikutetaan työllisyysasteeseen sekä aineellisiin ja henkisiin investointeihin. Valtio vaikuttaa muillakin tavoin yritysten tuotto-odotuksiin ja riskeihin – ja siten yritysten kasvuhalukkuuteen.

Sekä tiede- ja innovaatiopolitiikassa että koulutuksessa on parantamisen varaa. Ihmisen elämänkaaren eri vaiheisiin voidaan vaikuttaa vahvistaen kykyä toimia työmarkkinoilla.

Kilpailupolitiikka on Suomessa lapsenkengissä. Valtion ja kuntien toiminnan kehittämismahdollisuuksia voi nähdä jo toiminnan eri osia vertaamalla.

Julkisen sektorin sähköisten palveluiden ja tiedonhallintaprosessien jälkeenjääneisyyden syynä on silkka välinpitämättömyys.

Laajakaistaverkon, älyliikenteen ja liikenneväylien kehittämistarpeet ovat olleet päivittäin esillä, mutta toimeen on tartuttu hitaasti tai ei lainkaan. Myös julkisen sektorin hankintapolitiikka odottaa järkeistämistä.

Valtiovallalla on ratkaiseva rooli taloudellisen kasvun synnyttämisessä. Julkisen sektorin kautta kulkee puolet kansantalouden virrasta, ja toiseenkin puoliskoon valtio ja kunnat puuttuvat isännän ottein.

Kasvun edistämiseen pyrkivät julkisen sektorin toimet on ymmärrettävä itsensä takaisin maksavina investointeina, jotka pitää erottaa kulutusmenoista. Vaikka paljon on tehtävissä kustannuksia lisäämättä ja jopa niitä vähentäen, hyvää tulevaisuutta ei saada ilmaiseksi.

Tarvitaan vain päätöksentekoa ja päätösten toimeenpanoa. Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisessä talouskilpailussa. Valitettavasti viime aikojen kokemusten perusteella näyttää siltä, että mahdollisuuksien tärvääminen on onnistumista todennäköisempää.

Ekonomistien usko kasvuun on hiipunut. Vielä viime vuosikymmenen lopulla he lupasivat suomalaisille kahden prosentin kasvua, joka oli jo silloin aiemmin toteutunutta hitaampaa. Nyt lupaukset ovat pudonneet korkeintaan yhteen prosenttiin.

Suomessa tuntuu vallitsevan jonkinlainen alakulo sen suhteen, mitä valtiovalta voi tehdä kansantalouden tuottavuuden parantamiseksi. Tosiasiassa valtioneuvoston hyllyt pursuavat hyviä ehdotuksia lukemattomien työryhmien jäljiltä.

Ekonomistien ennusteet heikosta kasvusta perustuvat politiikkaa koskeviin oletuksiin, joiden pohjana on viime vuosien todellisuus. Riittääkö poliitikkojen asennemuutos paremman tulevaisuuden luomiseen, vai pitääkö politiikan valmistelujärjestelmää muuttaa?

Antti Tanskanen
Kirjoittaja on ministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat