Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka aikoo panna konnat tasapainottamaan taloutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan entinen pääministeri Antonis Samaras luonnehti nykyisen pääministerin Aleksis Tsiprasin hallituksen toimia ilkeähkösti: haettiin rahaa ilman ehtoja ja saadaan ehtoja ilman rahaa.

Kreikka on lähettänyt velkojilleen uuden talousohjelman. Tällä kertaa hallitus ei edes yritä kertoa, että ohjelma on osa Kreikan talouden tervehdyttämisprojektia. Ohjelma on tehty, jotta seuraava lainaerä tulisi etuajassa, hallitus kertoi. Sen mukaan rahaa riittää enää viikoksi.

Silti Kreikan hallitus jatkaa pelailuaan. Lainoittajille tarjotusta paperista näkee, että talouden paikkaamiseen on etsitty tapoja, jotka eivät suututtaisi ketään.

Hallitus päätyy tiristämään rahaa konnilta. Velkojille kerrotaan, että veronkierto ja salakuljetus pannaan kuriin, mikä tuottaisi nettohyötyä puolitoista miljardia euroa. Hämmästyttävästi potti ehtisi jo tätä vuotta rikastuttamaan.

Sen sijaan minimipalkan nostamisella ja julkisen terveydenhuollon laajentamisella ei olisi taloudellisia vaikutuksia. Eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan tehtyjen säästöjen peruminen tuottaisi vain runsaan 700 miljoonan euron kustannukset.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Euroryhmä kieltäytyi ottamasta ehdotuksia virallisesti käsiteltäviksi. Jos ne olisi otettu käsittelyyn, ideat olisi pitänyt esitellä euromaiden parlamenteille, mistä olisi seurannut täystyrmäys epäuskottavalle ohjelmalle.

Kreikalta loppuu aika. Ensimmäinen iso kuluerä on Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) menevä 450 miljoonan euron luotonmaksu 9. huhtikuuta. Muita velanhoitokuluja on huhtikuussa 2,4 miljardin euron arvosta. Lisäksi tulevat kotimaiset palkka- ja etuusmenot.

Jos Kreikka ei maksa IMF:lle, rahasto jäänee odottelemaan.

Arviolta kuukautta myöhemmin IMF voi katsoa, että Kreikka on lyönyt laimin velvollisuutensa velallisena.

Jos näin käy, Kreikan peli alkaa olla pelattu – maan voidaan tulkita olevan maksukyvytön. Siitä voi seurata dominoefekti: muutkin velkojat voivat alkaa vaatia omaansa takaisin.

Kaikki on kuitenkin vain ajan pelaamista. Kreikka valuu vääjäämättä kohti maksukyvyttömyyttä.

Mikään euromaa ei vain haluaisi ottaa vastuuta ratkaisusta, joka tämän kohtalon lopulta sinetöi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat