Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vienti, mene länteen!

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tullin tiistaina julkistamat vientitilastot ovat murheellista luettavaa. Viennin arvo putosi tammikuussa 11 prosenttia vuoden takaisesta. Yhä utuisemmaksi muuttuu se puolueiden maalailema maisema, jossa uusi hallitus virittää viennin kovaan ryntäykseen.

Viennin ongelmia pohdittaessa palataan aina kilpailukyvyn ongelmiin. Osa väittää, että koska Suomen talous ei rojahtanut kustannuskilpailukyvyn puutteiden vuoksi rotkoon, kustannuksia on turha syyttää. Väitteen alkuosassa on enemmän totta kuin loppuosassa. Korkeiden katteiden ja suuren tuottavuuden elektroniikkaviennistä katosi iso osa ihan yhtäkkiä. Ja kuten Tullin tilastot osoittavat, vienti Venäjälle sakkaa pahasti. Siinäkään kehityskulussa eivät kustannustekijät ratkaise – pakotteet, vastapakotteet ja varsinkin Venäjän talouden suuret vaikeudet ovat määräävämpiä.

Tullin tilastoista selviää, että Suomen tavara- ja palveluviennin arvosta menee jo suurempi osa Yhdysvaltoihin kuin Venäjälle. Kun näin on, käy yhä kirkkaammaksi, että suunta on kohti äärimmäisen tiukkaa kustannuskilpailua.

Kilpailussa pärjää, jos alkaa viedä hienoja korkean katteen kuluttajatuotteita, joita ilman amerikkalaiset eivät voi olla.

Tai korjaamalla nykyisen viennin kustannusrakennetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat