Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinaseiden uhkaa ei voi pyyhkiä pois

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälisissä neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta ei pyritty täydelliseen sopimukseen, eikä sellainen olisi edes mahdollinen. Epätäydellisenkin sovun syntyminen varhain torstaina oli merkittävä saavutus, jota yritettiin monelta suunnalta estää.

Neuvottelujen tavoitteena on ollut varmistaa, ettei Iran pysty valmistamaan ydinaseita lyhyellä varoitusajalla. Kyse on kuitenkin myös laajemmin ydinaseiden leviämisen uhasta.

Ydinaseita on maailmassa jo yhdeksällä valtiolla, joista yksi on erittäin arvaamaton Pohjois-Korea. Kun ydinaseiden uhka on päästetty maailmassa irti, sitä ei voi enää kokonaan pysäyttää. Onnistuminen neuvotteluissa Iranin kanssa voi kuitenkin hidastaa ydinaseiden leviämistä. Epäonnistuminen nopeuttaa sitä varmasti.

Lausannessa Sveitsissä järjestetyissä neuvotteluissa päästiin vasta välietappiin Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä. Se on kuitenkin tärkein välietappi nykyisessä puolitoista vuotta jatkuneessa neuvottelujen sarjassa.

Kansainvälistä yhteisöä neuvotteluissa Iranin kanssa edustaa maaryhmä nimikkeellä 5+1. Se tarkoittaa YK:n turvallisuusneuvoston viittä pysyvää jäsenmaata Britanniaa, Kiinaa, Ranskaa, Venäjää ja Yhdysvaltoja sekä lisäksi Saksaa. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja on neuvotteluissa puheenjohtajana.

Yli viikon ajan ulkoministeritasolla käydyissä neuvotteluissa tavoitteena oli yksimielisyys sopimuksesta, joka määrittelee Iranin mahdollisuudet jatkaa uraanin rikastamista rauhanomaiseen käyttöön ja asettaa raamin Iranin-vastaisista pakotteista luopumiselle. Pakotteita on määrätty Irania vastaan monessa eri vaiheessa. Tarkemmista yksityiskohdista on määrä sopia kesäkuun loppuun mennessä, joten vaikeudet eivät suinkaan loppuneet tähän.

Vaikeuksista huolimatta Iran-neuvottelut ovat olleet poikkeuksellinen valonsäde Lähi-idässä.

Neuvottelujen käynnistyttyä syksyllä 2013 sotiminen on pahentunut entisestään Syyriassa ja leimahtanut uudelleen Irakissa. Iran on osapuoli molempien maiden konflikteissa, kuten myös uusimmassa väkivaltapesäkkeessä Jemenissä. Vastapuolten tukijoihin kuuluu Saudi-Arabia: se on uhannut kehittää ydinaseita ensimmäisten joukossa, jos saudit tulkitsevat, että Iranille jätetään edelleen mahdollisuus ydinasevalmiuteen.

Neuvotteluissa on korostettu, että ne koskevat vain Iranin ydinaseohjelmaa ja Iraniin kohdistettuja pakotteita, eivät Iranin laajempaa roolia tai Iranin ja Yhdysvaltain suhteita.

Kattava ja valvottavissa oleva sopimus Iranin ydinohjelmasta kuitenkin vääjäämättä myös helpottaisi Iranin kansainvälistä asemaa ja lieventäisi sen nykyistä osittaista diplomaattista eristyneisyyttä. Sekin riittää perusteeksi sopimusneuvottelujen kampittamiselle Saudi-Arabiassa ja Israelissa, joka pitää Irania päävastustajanaan. Sopimusta vastustavat myös konservatiivit sekä Yhdysvalloissa että Iranissa.

Ydinohjelmansa mittasuhteiden paljastuessa Iran on toistuvasti antanut ohjelmastaan harhaanjohtavaa tietoa, joten varauksellisuuteen on aihetta. Voi silti perustellusti sanoa, että ilman neuvotteluprosessia Iran olisi hyvin mahdollisesti jo saavuttanut valmiuden ydinaseiden rakentamiseen lyhyellä varoitusajalla. Se avaisi oven Israelin sotilaalliselle iskulle Iraniin, täysin arvaamattomin kansainvälisin seurauksin.

Neuvottelujen kuluessa Iran on jo luopunut nopeasti asekelpoiseksi rikastettavan uraanin varastoistaan. Seuraavassa vaiheessa se suostuu rajoittamaan uraanin rikastamista myös siviilikäyttöön ja on sallimassa ydinohjelmansa aiempaa tarkemman valvonnan. Se on saavutus kaikille, myös iranilaisille itselleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat