Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote olisi myös kuntauudistus

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Sote-uudistus tulee muodossa tai toisessa vääjäämättä ensi vaalikaudella. Puolueiden ja virkamiesten konsensus muutoksen välttämättömyydestä näyttää tässä vaiheessa rikkumattomalta.

Samalla kun päättäväisyys uudistuksen läpiviemiseksi on lujittunut, asian valmistelussa mukana olevat ovat viimeistään nyt havahtuneet siihen, että uudistus muuttaa julkisen vallankäytön rakenteita paljon laajemmin kuin pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kuntien rahoista melko tarkkaan puolet käytetään sosiaali- ja terveysmenoihin. Jos ja kun kunnilta viedään sekä valta kerätä nuo miljardit veroina kansalaisilta että päättää niiden käytöstä, voi hyvin kysyä, mitä jää jäljelle perinteisestä kunnasta sellaisena kuin asukkaat tai päättäjät sen nykyisin mieltävät.

Kärjistäen sanottuna kuntien tehtäväksi jäisi silloin lähinnä lasten päivähoidon ja koulujen pyörittäminen sekä kaavoitus ja infrastruktuurista huolehtiminen. Hyvin mahdollinen kehitys on sekin, että osa myös näistä tehtävistä, muun muassa toisen asteen koulutus, siirtyy laajapohjaisempien hallintorakenteiden vastuulle.

Suurissa kaupungeissa, joissa väkimäärä kasvaa ja joissa on taloudellista toimeliaisuutta, tekemistä varmasti riittää. Rintamailla näkymä kuitenkin on, että kunnallinen itsehallinto kuihtuu sen miettimiseksi, missä järjestyksessä valot sammutetaan mistäkin.

Siksi näyttäisi väistämättömältä, että sote-uudistusta seuraisi myös kuntauudistus, erityisesti pienten kuntien yhdistäminen isompiin. Yhtä väistämättömältä näyttäisi myös se, että metropolihallinto nousee jälleen poliittiselle agendalle pääkaupunkiseudulla. Siis kaksi asiaa lisää, missä lopettava hallitus (myös) epäonnistui.

Jos ja kun sote-alueille tulee verotusoikeus ja vaaleilla valittava päätöksentekoelin, todennäköistä on, että kunnallispoliitikoista ainakin kunnianhimoisimpien toimeliaisuus kohdistuu sinne, missä jaettavaa on enemmän. Äänestäjilläkin on miettimistä, mitkä vaalit kiinnostavat.

Sote-uudistus myös ravistelisi hallinnon rakenteita laajemmin: kuntien ja valtion aluehallinnon työnjako ja suhde on mietittävä täysin uusiksi. Lakiteknisesti edessä on iso urakka. Kuntien sosiaali- ja terveyshuoltoon liittyviä velvoitteita on kirjattu vähintään kymmeniin ellei satoihin lakeihin ja asetuksiin. Ne kaikki on perattava läpi ja huolehdittava uusien vastuusuhteiden kirjaamisesta. Lainvalmistelijoille tulee kiireiset ajat.

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat