Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoveron poisto ei siirtyisi täysimittaisena autoilijan eduksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talousteoriasta olisi helpompaa rakentaa mekanistinen ja tarkasti ennakoiva, jollei ihminen omine ennakointeineen sotkisi selvää peliä.

Kun talous- tai finanssipolitiikan muutoksia pohditaan, muutoksien lopullisia ja dynaamisia vaikutuksia on joskus vaikea laskea ennalta.

Usein olennaiseksi muuttuu se, millaisia muutoksia ihmiset odottavat ja milloin he uskovat niiden tapahtuvan.

Perussuomalaiset ovat esittäneet, että autovero tulisi poistaa. Toisin kuin saattaisi kuvitella, tavoite ei saa ihan jakamatonta kannatusta autojen myyjiltäkään.

Ongelmana on juuri ennakointi ja muutosten odotus.

Jos syntyy kuva, että autovero poistuu kokonaan jonain tiettynä hetkenä, uusien autojen kauppa hyytyy, kun autoilijat jäävät odottamaan tuota hetkeä.

Verotuotto ja autokaupan katteet kärsivät heti, kun tällainen ennakointi voittaa.

Veron poistuminen ei kovin paljon keventäisi ostajan taakkaa. Aika usein ostajalla on vanha kulkupeli, joka pitäisi myydä suoraan tai vaihdossa.

Jos autovero katoaisi, uusien autojen hinta halpenisi, mutta samalla halpenisivat myös vanhojen autojen hinnat. Väliraha saattaisi pysyä melkein samana.

Tässäkin odotukset sotkevat asiaa. Kun autoveron poistoa alettaisiin odottaa, jo odotusaikana myös käytetyt autot alkaisivat halventua. Veromuutokseen tähyävät yrittäisivät ohittaa välirahaongelman myymällä vanhan auton äkkiä.

Autokauppaan tämä loisi tilanteen, jossa käytettyjä, sisään ostettavia autoja olisi tarjolla enemmän kuin ostajia. Tällainen tilanne markkinataloudessa johtaa aina hintojen laskuun.

Veromuutos voi tietysti olla asteittainen – liukuva. Nähtävästi perussuomalaiset haluavat juuri tällaista muutosta.

Asteittaisuus ei poista ennakoinnin merkitystä. Käytettyjen autojen arvo alenee sitä mukaa – tai luultavasti hyvissä ajoin ennakolta –, kun uusien autojen verotuksessa edetään alemmalle portaalle. Jos väliraha ei muutu, perussuomalaisten toivoma autokannan muutos tuoreempaan ei edisty.

Autovero tuottaa miljardi euroa vuodessa. Jos se poistuisi, kuoppa pitäisi täyttää. Luultavasti se täytettäisiin kiristämällä auton käyttöön liittyvää verotusta, esimerkiksi polttoaineveroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat