Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato sinnittelee vaalikysymyksenä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolueiden vaaliohjelmia voi selata aika pitkään, ennen kuin niissä päästään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Vihreiden yhteisessä ohjelmassa siihen ei tällä kertaa päästä lainkaan.

Eurooppa elää keskellä suuria turvallisuuspoliittisia kriisejä. Suomessa alle kahden viikon kuluttua pidettäviä eduskuntavaaleja tuskin kuitenkaan ratkaistaan kysymyksillä kansakunnan turvallisuudesta ja puolustuksesta.

Uhista ajatellaan nyt eri tavoin kuin edellisissä eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten. Silloin Kreikassa puhjennut euroalueen velkakriisi leimasi sekä kampanjaa että vaalitulosta ja uhka kohdistui äänestäjän lompakkoon. Nykyisestä tilanteesta ei ole maalattu yhtä yksinkertaistettuja uhkakuvia. Lisäksi puolueet joutuvat keskittymään uusiin talouden uhkiin.

Asetelman voi nähdä jopa niin, että Venäjän johtamat sotatoimet ja muut horjutuskeinot Ukrainassa ovat vähentäneet turvallisuus- ja puolustuspolitiikan näkyvyyttä vaalikampanjoissa. Puolustusta ei voi nyt käyttää kovin kevyin perustein kampanjavälineenä. Lisäksi aiempia avoimia kiistoja on saatu olosuhteiden paineessa sovittua.

Vielä jokin aika saattoi sanoa, ettei Suomen puolueiden kesken ollut turvallisuuspolitiikassa erimielisyyttä muusta kuin Puolustusvoimien määrärahojen lisäämisestä ja jäsenyydestä puolustusliitto Natossa. Nyt on erimielisyyttä enää Nato-jäsenyydestä.

Ukrainan kriisi on saanut suurimmat puolueet kannattamaan lisämäärärahojen antamista Puolustusvoimille. Verkottunut puolustusyhteistyö Naton ja Pohjoismaiden sekä erityisesti Ruotsin kanssa on yleisesti hyväksyttyä. Yleisestä ulkopoliittisesta linjasta on ollut perussopu jo pitkään.

Jos katsoo vain mielipidetiedustelujen tuloksia, ei olisi erityisiä perusteita keskustella edes Nato-jäsenyydestä. Sen kannatus on noussut jonkin verran, mutta vastustus on yhä vankkaa.

Vaaliohjelmissa ja puoluejohtajien puheissa voi kuitenkin havaita Natoon liittyviä muutoksia, jotka ansaitsevat selvennystä vielä ennen vaaleja.

Nato-jäsenyydestä puhuttaessa kaksi puoluetta erottuu joukosta. Kokoomus kannattaa jäsenyyttä, eikä puolue puheenjohtajansa Alexander Stubbin mukaan enää edes odottelisi olosuhteiden kohenemista. Jäsenyyttä vastustaa ehdottomasti vasemmistoliitto. Muiden linjat jättävät tilaa muutoksille.

Keskusta haluaa ylläpitää mahdollisuutta liittyä Natoon. Sdp kannattaa nykyistä puolustusratkaisua, mutta ei vastusta mitään erikseen. Perussuomalaiset ilmoittautuvat Nato-kriittisiksi, mutta jättävät oven enemmän kuin raolleen. Rkp ei ota ohjelmassaan kantaa jäsenyyteen, vaikka puheenjohtaja Carl Haglund kannattaa sitä.

Asetelmaa muuttavat edelleen puolueiden näkemykset siitä, mitä Nato-jäsenyydestä sanottaisiin saatteeksi seuraavalle vaalikaudelle.

Presidentti Sauli Niinistön joulukuinen mielipiteenvaihto puoluejohtajien kanssa näkyy siinä, että puolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta ovat valmiita jättämään Suomen mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä avoimeksi uudessa hallitusohjelmassa. Viime vaalien jälkeen hallitusohjelmaan kirjattiin, ettei hallitus valmistele Nato-jäsenyyden hakemista. Nyt kirjaus jää pois.

Kaikkein selvin muutos on puolueiden kannatus uudelle selvitykselle Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Vielä syksyllä presidentti Sauli Niinistö piti selvitystä tarpeettomana ja viittasi ulkoministeriössä tekeillä olleeseen ja sittemmin valmistuneeseen katsaukseen turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä. Nyt puolueet kristillisdemokraatteja myöten haluavat, että seuraava hallitus teettää uuden Nato-selvityksen. Ruotsissa vastaavaan ei ole ollut halua.

Vaikuttaa siltä, että Natosta voisi vielä puhua, vaikka se ei ratkaisisi vaalitulosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat