Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos voisi jättää hyvän perinnön

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Saksassa kohistiin pari vuotta sitten liittopäivävaalien alla älyköistä, jotka kertoivat jättävänsä vaalit väliin säännöllisesti. Haastattelin itsekin yhtä heistä, silloin 28-vuotiasta berliiniläistä kirjailija-toimittajaa.

No, vaaleja protestoivat lukeneiston jäsenet eivät rapauttaneet saksalaisten äänestysvilkkautta, vaan äänestysprosentti nousi edellisistä vaaleista.

Äänestämättä jättävistä on jo pitkään tiedetty, että he ovat vähemmän hyväosaisia ja että he ovat nuoria ennemmin kuin vanhoja. Mielikuvissa heidät nähdään vaalipäivänä makailemassa sohvalla tai istumassa kahvilassa ystävien kanssa, kun kunnon kansalaiset suorittavat velvollisuuttaan ja päättävät yhdessä toisten kanssa kansakunnan tulevaisuudesta.

Helsingin yliopiston tutkimus kertoo nukkuvista äänestäjistä aiempaa tarkempaa tietoa. Akatemiatutkija Hanna Wass käyttää Tilastokeskuksen aineistoa, jossa on yhdistetty erilaista rekisteridataa sen tiedon kanssa, onko äänioikeutettu äänestänyt vai ei.

Äänestäminen periytyy, tulokset voi kiteyttää.

Jos äiti ja isä eivät äänestä, lapsetkaan eivät todennäköisesti äänestä äänestysikään tultuaan. Lapsuudenperheen ilmapiirin ja tapojen lisäksi myös terveydentila vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Mitä heikommassa kunnossa ihminen on, sitä todennäköisemmin hän ei mene uurnille.

Wass muotoilee itse näin: "Äänestäminen ei ole yksittäinen teko, vaan se on kiinnittynyt äänioikeutetun yhteiskunnalliseen asemaan, elämäntilanteeseen ja sosiaalisiin verkostoihin."

Tulokset äänestämisestä vahvistavat käsitystä siitä, kuinka hyvä- ja huono-osaisuus periytyvät. Muiden tutkimusten perusteella tiedetään, että koulutus- ja tulotasossa on siirtymistä sukupolvelta toiselle.

Samoin siis myös keskeisin yhteiskuntaan osallistumisen väline, äänestäminen, näyttää periytyvän. Koulujärjestelmän tarjoaman hyvän, luottamuksen omiin kykyihin ja uskon omiin vaikutusmahdollisuuksiin pitäisi kuitenkin olla perintöä, joka kuuluu kaikille lapsille.

On aika lopettaa äänestämättä jättävien syyllistäminen politiikan halveksumisesta, vaikka joskus halveksuntaan on varmaan syynsä.

Se haastattelemani saksalaiskirjailija, joka ei ollut koskaan äänestänyt, oli muuten perheestä haaveileva nainen. Arvostettu valopää? Ei hän sellaiseksi itseään mieltänyt, vaan marginaalissa eläväksi köyhäksi. Hän oli pätkätyöläinen.

Katarina Baer katarina.baer@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat