Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja osakepaniikki on vielä epätodennäköinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pohtii osakkeiden hintoja Finassivalvonnan (Fiva) tuoreen kannanoton pohjalta.

"Pörssikurssit ovat nousseet ripeästi tällä vuosikymmenellä ja varsin jyrkästi viime marraskuusta lähtien. Yleensä kurssinousun on sanottu ennakoivan noususuhdannetta taloudessa. Nousu tosin voi tapahtua yli vuoden viipeellä."

"Nyt tilanteesta saattaa vetää sellaisenkin johtopäätöksen, että kytkös pörssikurssien ja talouden kasvun väliltä on murtunut."

"Tähän löytynee ekonomisteilta erilaisia selityksiä. Yksi on keskuspankkien harjoittama politiikka. Keskuspankit ovat pumpanneet rahaa markkinoille ja pudottaneet korot nollan pintaan ja vähän allekin."

"Osakkeet eivät vielä ole hinnoiltaan yliarvostettuja. Eivät ainakaan, jos käytämme mittarina niin sanottua voittokerrointa eli osakkeen hinnan ja osakekohtaisen voiton suhdetta."

"Kerroin on pysynyt matalana, kun monissa yhtiöissä tulosta on tehty kasvun sijaan menoja karsimalla. Investointeihin ei ole enää varattu rahaa, vaan voitot on jaettu osinkoina."

"Finanssivalvonnan avaus johtanee siihen, että osa sijoittajista alkaa myydä osakkeita. Laaja paniikki on kuitenkin epätodennäköinen. Täysin aiheeton pelko pörssikupla ei ole, mutta aivan oven takana se ei vielä kolkuttele."

"Varovaisuusperiaate on tietysti hyväksi. Sitä on jo käyttänyt kuntatyöntekijöiden eläkevaroja hallinnoiva Keva. Se on keventänyt salkkuaan tuntuvasti riskien vähentämiseksi."

Satakunnan Kansa puntaroi ajatusta EU-armeijasta.

"Suomen kannalta EU-armeija olisi ollut sopiva turvallisuuspoliittinen vaihtoehto, koska se olisi tarjonnut ns. kolmannen tien Naton ja nykyisen sotilaallisen liittoutumattomuuden välillä."

"Vaikka Junckerin ulostulosta on aikaa vasta muutama viikko, on jo nyt nähtävissä, että ajatus EU-armeijasta jää teoreettisen mallin tasolle. Mihinkään vakavaan keskusteluun sitä ei näillä näkymin oteta."

"Menossa olevaan eduskuntavaalikamppailuun EU-armeija ei ole tuonut oikeastaan mitään ruutia. Tässä vaiheessa Suomen onkin keskityttävä kehittämään omaa uskottavaa puolustustaan ja puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa."

"Oman uskottavan puolustuksen rakentamisen tärkeys korostuu lisää Ruotsin tuoretta ilmoitusta vasten siitä, että maa ei sotilaallisen konfliktin aikana tulisi Suomen avuksi. Kaikki tämä on hyvä tietää vaalien alla, kun tulevan hallituskauden puolustusmäärärahoista keskustellaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat