Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallinto tehostuu, kun virkamies palaa käyttämään järkeä

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Suomeen pitää luoda 100 000 uutta työpaikkaa! Ei, Suomeen pitää luoda 200 000 uutta työpaikkaa! Työllistämistä on helpotettava ja pientyönantajia tuettava!

Tuttavaperhe tarvitsi kotiinsa kodinhoitajan. Tämän työhön kuuluvat erilaiset tehtävät keittiössä ja kylpyhuoneessa: ruoanlaitto, pienten lasten hoitaminen ja siivous. Työhön palkattiin ulkomaalaistaustainen nainen.

Kodinhoitajan palkannut perhe ilmoitti, että se huolehtii kotiapulaisen terveydenhoidosta. Tämä vakuutus ei riittänyt, vaan kotiapulainen piti liittää työterveyshuollon piiriin palveluita antavan yhtiön kautta.

Työterveys on hyvin lobattu bisnes ja viranomaiselle täydellinen paikka osoittaa tarpeellisuuttaan.

Käynnistyi prosessi, joka olisi umpikoominen, ellei siinä olisi vähän aihetta hammasten kiristelyyn.

Seurasi norminmukainen terveystarkastus, hintaan 300 euroa. Seuraavaksi viranomaiset halusivat kartoittaa kotiapulaisen työhön liittyviä vaaroja. Virallisen työpaikkaselvityksen tuloksena kirjattiin useita terveysriskejä. 15-sivuinen ohjeistus oli huolellista työtä.

Raportissa todettiin, että taloudenhoitajaa uhkaa muun muassa biologinen altistuma – toisin sanoen hän joutuu vaihtamaan vaippoja ja pesemään sen yhteydessä lapsia. Jokainen kotiäiti ja -isä on altistunut samoille biologisille aineille, joita ei liene tarpeen erikseen nimetä.

Muistan oman altistumiseni oikein hyvin, jos kohta erehdyin pitämään sitä lapsenhoitoon kuuluvana asiana – hiukan epämiellyttävänä mutta normaalina. Mutta nykyaikana mitään työhön liittyvää ei sovi noin vain pitää normaalina. Työn vaaroja ja kauhuja ei voi koskaan riittävästi korostaa.

Tarkastaja myös arvioi, että kodinhoitajaa uhkasi kemiallinen kuormitus. Suomeksi tämä tarkoittanee kodin pesuaineita. Vain kevytmielinen hupsu valuttelee Fairya tiskialtaaseen ja annostelee Omoa pesukoneeseen miettimättä asian terveydellisiä ulottuvuuksia.

Lisäksi voi ilmetä psyykkistä kuormitusta "haasteellisissa tilanteissa" lasten tai vanhempien kanssa. Tekstistä ei ilmene, oliko huomio yleinen vai erityinen.

Eikä tässä kaikki. Seuraavaksi huomautettiin, että kodinhoitajaa kohtaa riski kuulon heikentymisestä. Sen aiheuttaa lasten tuottama meteli. Työnantajaa opastettiin yksityiskohtaisesti minimoimaan riskiä siten, että lapset kutsutaan lähemmäs, kun näillä on jotain sanottavaa. Kaksivuotiasta lasta on myös kehotettava välttämään äkkinäisiä ääniä.

Perhe jäi ymmällään miettimään, pitääkö kotiapulaiselle hankkia kuulosuojaimet ja mitä tapahtuu, jos hätäitku naapurihuoneesta ei kuulukaan muovitötteröiden läpi.

Jossain on virkamies, joka käyttää tähän aikaansa. Jossain on joukko päättäjiä, jotka katsovat, että tämä on tarpeen.

Mutta edistääkö tällainen syynääminen parempaa työllisyyttä? Ehkä kunnallisen liikelaitoksen ja työsuojeluviranomaisen toimipisteessä, mutta ei lapsiperheen keittiössä. Tavallinen ihminen pelkää viranomaisia ja raportteja sen verran, ettei jaksa kantaa prosessin taakkaa ja ennen kaikkea mahdollisia syytöksiä työsuojeluerheestä. Työpaikka jää luomatta.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että työoloja tarkkaillaan. Työsuojelu on kuitenkin ala, jossa on helppo eksyä pidemmälle kuin pitikään. Viranomainen, jonka tehtävänä on etsiä ja löytää riskejä, varmasti myös löytää niitä.

Virkamies puolustautuu sanomalla, että hänen on täytettävä normit, jotka on säädetty täytettäviksi. Samaan aikaan hän tuskailee virastonsa resurssien niukkuutta.

Olisiko sittenkin niin, että virkamies voisi lain mukaan käyttää harkintavaltaa paljon enemmän kuin nyt tapahtuu? Laki estää häntä suoraan tavoittelemasta väärää hyötyä, mutta omassa tehtävässään ammattilainen voi käyttää ammatillista harkintaa.

Hallinnon tehostaminen alkaa siitä, että virkamies palaa käyttämään järkeä. Hän supistaa monisivuisen raportin ilmoitukseksi ja uskaltaa uskoa, että lapsen vaippa tulee asiallisesti vaihdettua ilman biovaaratarraa potkuhousujen takapuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat