Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somalialainen terrorijärjestö pitää pysäyttää Somaliassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kenia reagoi Garissan kaupungin yliopistoon torstaina tehtyyn veriseen terrorihyökkäykseen lähettämällä hävittäjänsä pommittamaan terrorijärjestö al-Shabaabin leirejä naapurimaassa Somaliassa. Reaktio oli sama syyskuussa 2013, kun 67 ihmistä kuoli al-Shabaabin Westgaten kauppakeskukseen tekemässä iskussa pääkaupungissa Nairobissa. Silloin Kenia ilmoitti, että sen ilmavoimat tuhosivat al-Shabaabin keskeisen tukikohdan. Nyt Kenia ilmoitti tuhonneensa kaksi leiriä, joista järjestö on tehnyt iskuja Kenian puolelle.

Ilmaiskut voivat vähentää al-Shabaabin verisiä iskuja Somaliassa ja sen naapurimaissa, mutta ne eivät riitä tukahduttamaan al-Qaidan kanssa liittoutuneen terrorijärjestön toimintaa.

Al-Shabaab on pysäytettävissä vain kehittämällä sen synnyinmaata Somaliaa. Somalian poliittinen sekasorto jättää islamin nimissä toimivalle äärijärjestölle valitettavan paljon tilaa.

Westgaten hyökkäyksestä lähtien melko säännöllisesti toistuneet pienemmät ja suuremmat iskut Keniassa antavat harhaanjohtavan kuvan al-Shabaabin voimasta. Tappamalla 148 ihmistä Garissassa järjestö haki lisänäkyvyyttä sieltä, mistä sitä sai helpoiten: suhteellisen heikosti vartioidulta yliopistoalueelta.

Iskut ovat kiihtyneet myös Somaliassa, mutta al-Shabaabin nykyinen voima on kaukana entisestä.

Vuonna 2006 järjestön asemiehet valvoivat Mogadishua ja pääosaa eteläisen Somalian kaupungeista. Sittemmin al-Shabaab on joutunut vetäytymään Afrikan unionin ja Somalian hallituksen joukkojen tieltä kaupungista toisensa jälkeen nykyiselle tukialueelleen, Somalian Kenian-vastaiselle raja-alueelle.

Terrorin jatkuminen on peittänyt näkyvistä sen, että viime vuosien kehitys Somaliassa on ollut osin myönteistä, vaikkakin haurasta.

Nykyinen hallitus on ollut vallassa vuodesta 2012. Presidentti Hassan Sheikh Mohamud haluaa järjestää vapaat vaalit ensi vuoden syyskuussa.

Vaalit ovat useiden arvioiden mukaan epärealistinen tavoite, kun poliittinen kehitys muuten junnaa paikallaan ja al-Shabaab kykenee edelleen terrori-iskuihin myös Mogadishussa. Vaihtoehto nykyiselle suunnalle olisi kuitenkin paluu terrorijärjestöjen valtaan Somaliassa. Sen estämiseen tarvitaan sekä Somalian että kansainvälisen yhteisön voimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat