Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalitulos alkaa syntyä nyt

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään alkava ennakkoäänestys tekee eduskuntavaaleissa äänestämisestä joustavaa. Jos syystä tai toisesta ei halua jättää äänestämistä varsinaiseen vaalipäivään, kansalaisoikeuttaan voi käyttää etukäteen jossain yli 900 ennakkoäänestyspaikasta.

Se helpottaa myös viestimien työtä. Ovensuukyselyjen järjestämiseen ei tarvitse uhrata energiaa, koska ennakkoon annettujen äänten tulos on käytettävissä lähes heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Viime vuosina noin 40 prosenttia äänistä on annettu ennakkoon.

Äänestysajan venyminen tekee kampanjoinnista kuitenkin vaikeampaa. Osa suomalaisista on jo äänestänyt, kun toiset vasta kypsyttelevät omaa päätöstään. Jälkikäteen puolueet joutuvat pohtimaan, mistä tulosten ero ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän välillä johtui. Oliko liikkeellä erilaisia äänestäjiä, vai oliko kansalaismielipiteessä tapahtunut viikon aikana muutos?

Vaaliahdistuksensa kanssa tuskailevia voi kuitenkin lohduttaa riskien hajauttamisen näkökulmalla. Kun äänestäminen jakautuu useille päiville, yksittäisen päivän ja yksittäisen teeman puhurit eivät pääse hallitsemaan kokonaistulosta.

On hyvä, että vaalitulos syntyy kahden viikon mielipiteiden yhdistelmästä, koska tuloksen kanssa pitäisi pystyä elämään seuraavat neljä vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat