Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kriisi ei ehdi isoksi vaaliteemaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mielipidetiedustelut kertovat, ettei puolueiden voimasuhteissa ole tapahtunut vähään aikaan suuria muutoksia. Nykyaikaisessa yleisödemokratiassa liikkuvien äänestäjien joukko kasvaa ja vastaavasti puolueuskollisten määrä pienenee.

Tämä tarkoittaa sitä, että äänestäjistä yhä useampi on valmis vaihtamaan mielipidettään vaikka viime hetkellä, jos siltä tuntuu. Kannatusprosenttien vakaus voi olla harhaa.

Puolueilla on kaksi mahdollisuutta. Ne voivat tehdä jotain näkyvää houkutellakseen vielä empiviä ja puolueiden suorituksia punnitsevia äänestäjiä. Tai ne voivat jäädyttää peliä ja toivoa, ettei mitään pahaa tapahdu.

Ensimmäinen strategia on hyökkäävä, toinen puolustava. Ensimmäisellä etsitään lisää ääniä, toisella yritetään pitää ne asemat, joihin on päästy. Valinta näiden strategioiden välillä ei synny vain sen perusteella, millainen toimintatapa puolueella on. Aika paljon on kiinni myös teemasta.

Kreikan kriisi on teema, jota puolueet punnitsevat ja mittailevat. Ehtiikö siihen liittyviä käänteitä tulla vielä ennen Suomen vaaleja vai ei? Jos ehtii, niin mitä? Ja mitä silloin pitäisi tehdä – hyökätä vai puolustaa?

Kreikan rahat ovat lopussa. Edellisen kerran maa sai lainaa loppukesällä. Kreikan oma kyky ei riitä siihen, että maksettaisiin kaikki palkat ja etuudet ja hoidettaisiin vielä lainanhoitovelvoitteetkin.

Tarvitaan lainaa, mutta sitä ei saa, jos ei noudata lainoittajien antamia taloudenhoito-ohjeita. Nykyinen Kreikan hallitus ei niitä noudata.

Kreikan on määrä saada rahaa viimeistään kesäkuun lopussa, jos se tekee, kuten lainoittajat käskevät. Kreikka ei voi mitenkään odottaa kesäkuun loppuun saakka. Hyvä jos huhtikuun loppuun.

Kreikan tilanne kuplii Suomen vaalien alla, mutta sen vaikutus puolueiden vaalimenestykseen saattaa jäädä vähäiseksi.

Ensimmäinen syy tähän on ajoitus. Kreikan ensimmäinen iso testi on huomenna. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF haluaa Kreikan hoitavan rahastolta saamiaan lainoja 450 miljoonan euron arvosta. Eräpäivä on torstai. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi, että raha löytyy.

Jos ei löydy, Kreikka on suurissa vaikeuksissa – mutta vasta Suomen vaalien jälkeen. IMF jäisi luultavasti odottelemaan toukokuulle, ennen kuin se mahdollisesti antaisi sellaisen tulkinnan muillekin velkojille, että Kreikka on maksukyvytön.

Huhtikuussa Kreikalle tulee maksettavaksi muitakin maksuja yli kahden miljardin euron edestä. Eräpäivät ovat Suomen eduskuntavaalien tuntumassa. Vaalit todennäköisesti ehditään kuitenkin pitää ennen kuin nähdään, mitä seuraa, jos Kreikka ei maksa laskujaan.

Puolueiden strategiat suhteessa Kreikkaan ovat melkein yhtenevät, mikä voi myös vähentää Kreikan tilanteen vaikutusta eduskuntavaalitulokseen.

Vuoden 2011 vaalien alla puolueiden suhtautuminen euroalueen ongelmiin ja kriisimaiden tukemiseen vaihteli. Perussuomalaiset pääsivät hyökkäämään.

Nyt kaikki suurimmat puolueet ovat jokseenkin samalla viivalla: ne eivät halua antaa Kreikalle rahaa, jos maa ei pysy sille annetuissa talousehdoissa.

Moni puolue on siis päätynyt puolustukselliseen strategiaan. Mielipidetiedusteluiden kärkipuolueet ovat tulleet muodostaneeksi eräänlaisen kartellin: ne ovat yhteisesti halunneet eliminoida sen vaihtoehdon, että mahdollinen viime hetken äkkikäänne Kreikassa keräisi liikkuvilta äänestäjiltä ääniä yhden puolueen laariin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat