Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko lukion matematiikan pakko lannistaa?

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Miten lukion pitkän matematiikan opiskelu etenee nykyisin? Tässä tiivistettynä yksi oppilaan versio.

Ykköskurssilla ensimmäisen syksyn alussa käydään läpi prosenttilaskuja, yleisiä laskusääntöjä ja muita perusasioita, mutta paljon, paljon vaikeammin kuin peruskoulussa. Monet ysiluokan priimuksetkin ovat hätää kärsimässä, sillä kyse on eräänlaisesta pudotuspelistä. Osa oppilaista vaihtaa lyhyeen matematiikkaan jo tässä vaiheessa.

Kakkoskurssilla ovat vuorossa toisen asteen yhtälöt – ja toinen aalto, jossa osa oppilaista siirtyy lyhyeen matematiikkaan. Mukana pysyvät etenevät kolmoskurssille, joka on geometriaa – ja aiempia kursseja helpompi. Kolmoskurssin jälkeen elää hetken ihanassa kuvitelmassa, että kaikki on hallinnassa.

Tämä on pettävä tunne, sillä edessä ovat nelos- ja viitoskurssit. Ensin analyyttistä geometriaa ja sitten vektoreita sillä tavalla tarjoiltuina, että jos nelonen menee huonosti, "sitten kuset myös femman". Näin siis kertoo lähteeni ja tarkoittaa, että jos neloskurssi ei mennyt kaaliin, myös viitonen epäonnistuu.

Matematiikan opettajat kiistänevät, että opetus tähtää portaittaisen etenemisen lisäksi myös portaittaiseen karsintaan. En silti voi sivusta seuranneena olla ihmettelemättä, eikö tässä heitetä resursseja hukkaan ihan kansakunnan kilpailukyvynkin kannalta. Osa oppilaista tajuaa ajoissa, että pitkä matematiikka vaatii paljon työtä, mutta osa jättää varmasti urakan kesken liian helposti.

Matematiikka aukeaa työn kautta, mutta kyse on myös itseluottamuksesta. Peli on menetetty, jos heti ensimmäisen kurssin jälkeen kadottaa uskon omiin kykyihinsä ja alkaa ajatella, ettei vain koskaan tajua.

Eipä siinä muuten mitään, mutta 16-vuotias saattaa lyhyeen matematiikkaan vaihtamalla tehdä kohtalokkaan valinnan, joka vaikuttaa hänen ammattiinsa ja palkkatasoonsa. Ainakin hän rajaa valinnallaan ulottuviltaan teknisiä tai lääketieteellisiä vaihtoehtoja.

Ajattelen asiaa erityisesti tyttöjen kannalta, koska muun muassa OECD:n tuoreen koulutustutkimuksen (The ABC of Gender Equality in Education) mukaan he jo lähtökohtaisesti luottavat omiin matematiikan kykyihinsä selvästi vähemmän kuin pojat – kiitos kasvatuksen ja ympäristön luomien roolimallien.

Eikö kaikkien oppilaiden rohkaisu ja motivointi toimisi paremmin kuin lannistaminen?

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat