Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt investoidaan miljardeja sairaaloiden seiniin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsinkiin tuleva, osittain kansalaiskeräyksellä rahoitettava lastensairaala sai äskettäin rakennusluvan Helsingin rakennuslautakunnalta. Kaikkiaan 160 miljoonan euron projekti, josta keräyksellä katetaan 30 miljoonaa euroa, valmistuu käyttöönotettavaksi vuonna 2017.

Uusi sairaala korvaa vuonna 1946 valmistuneen Lastenklinikan ja kaksi vuotta myöhemmin valmistuneen Lastenlinnan. Kummassakin on ollut muun muassa vakavia sisäilmaongelmia, eivätkä ne muutenkaan enää täytä lasten hoitoon keskittyneen modernin sairaalan vaatimuksia.

Lastensairaala on ollut uudishankkeista eniten esillä, mutta se on vain jäävuoren huippu. Samanlaisia vanhentuneisiin sairaalarakennuksiin liittyviä ongelmia on ympäri Suomen, ja niihin vastataan lähivuosina miljardiluokan investoinneilla ilman erillisiä kansalaiskeräyksiä.

Tekesin viime vuoden lopulla teettämän selvityksen mukaan Pohjoismaissa rakennetaan tulevien kymmenen vuoden aikana uusia sairaaloita kaikkiaan noin 30–35 miljardilla eurolla.

Suomessa esimerkiksi Oulussa investoidaan vuoteen 2030 mennessä noin puoli miljardia euroa useisiin sairaalahankkeisiin, joista ensimmäisenä lähtee liikkeelle lasten ja nuorten sairaala. Kuopiossa otetaan lähiaikoina käyttöön uusi sairaalarakennus, minkä jälkeen vanhaa sairaalaa aletaan peruskorjata. Jyväskylässä on alkamassa uuden keskussairaalan rakennushanke, joka maksaa kaikkiaan yli 300 miljoonaa euroa.

Oma lukunsa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, jolla on meneillään useiden vuosien investointiohjelma. Lastensairaalan lisäksi lähiaikojen hankkeisiin kuuluvat uusi traumakeskus ja syöpäkeskus.

Näiden lisäksi käynnissä ja alkamassa on lukuisia pienempiä sairaalatyömaita.

Uudet sairaalahankkeet ovat käynnissä vaiheessa, jolloin kukaan ei vielä tiedä, millainen on lähivuosien rakenne Suomen terveydenhoitojärjestelmässä. Ei tiedetä esimerkiksi sitä, miten isoille hartioille palveluiden järjestäminen lopulta kootaan.

Homesairaaloista ja 1800-luvulta peräisin olevista rakennuksista on syytäkin päästä, mutta ilmeinen on myös yli-investointien vaara. Nyt kukaan ei katso kokonaisuutta ja mieti lisämahdollisuuksia valtakunnalliseen työnjakoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat