Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkien kasvu koskee myös Suomea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tekniikan kehitys on tehnyt yhteydenpidon pitkien etäisyyksien päähän koko ajan helpommaksi, nopeammaksi ja halvemmaksi. Se ei kuitenkaan ole johtanut siihen, että etäisyydellä ei olisi merkitystä. Ihmiset ovat päinvastoin hakeutuneet lähemmäksi toisiaan. Kertaakaan ihmiskunnan historiassa niin suuri osa väestöstä ei ole asunut kaupungeissa kuin nyt.

Kehitys voi vaikuttaa ristiriitaiselta, mutta tutkijat ovat löytäneet sille sekä ylätason että ruohonjuuritason selityksiä.

Ylätason selitys on se, että kun kaupunki kasvaa, sen alueella olevat ihmiset pystyvät esimerkiksi luomaan helpommin yhteyksiä, jotka synnyttävät innovaatioita ja auttavat kehittämään menestyvää liiketoimintaa. Ruohonjuuritasolla se näkyy parempina palkkoina ja houkuttelevampana elinympäristönä. Ne vetävät ihmisiä puoleensa, vaikka asumisen hinta nousee kasvun mukana. Kohonnut elintaso auttaa selviämään myös korkeammista hinnoista.

Kannustimet näkyvät kaupungistumisen luonteessa. Monet valtiot pyrkivät lisäämään kilpailukykyään kehittämällä kaupunkejaan. Mutta vaikka valtiot eivät tekisi mitään, kaupungit kasvavat silti. Silloin niistä vain tulee huonommin suunniteltuja ja huonommin toimivia. Kaupungistumisen vaivat tulevat maksuun asumisen ja turvallisuuden ongelmina, mutta hyödyt jäävät puolitiehen.

Kaupunkien kasvun ohjaaminen terveelle ja kilpailukykyä lisäävälle uralle on suuri poliittinen kysymys kaikkialla maailmassa. Se näkyy esimerkiksi siinä, miten Kiina rakentaa Aasiaan suurta kehityspankkia, joka osallistuisi maanosan suuriin infrastruktuurihankkeisiin. Monissa maissa suurkaupunkien pormestarien vaalit ovat merkittäviä poliittisia tapahtumia.

Kaupungistumisen trendi ulottuu myös Suomeen. Vaikka muutos tapahtuu pienehkön maan mittakaavassa, samat kysymykset ovat edessä täälläkin. Hallitun kehityksen avulla hyödyt olisivat suuremmat ja haitat pienemmät kuin hajanaisella päätöksentekomallilla.

Valitettavasti lähtökohdat eivät ole kovin hyvät, eikä tilanne ole viime vuosina parantunut. Suomen kansainvälisesti pieniltä kaupunkiseuduilta on puuttunut tapa tehdä päätöksiä koko alueen näkökulmasta. Vaikka toiminnallisesti olisi kyse yhdestä alueesta, sen jokainen kunta on katsonut asiaa vain omalta kantiltaan.

Kasvavasta kaupunkiseudusta tulisi toimiva, jos sen kaavoitusta, rakentamista ja liikennettä sekä keskeisiä palveluja mietittäisiin yhdessä. Helsingin seudulla pientenkin askelien ottaminen on kuitenkin vaatinut usein vuosikymmenten työn. Tuloksena on ollut kyseenalainen saavutus: pienestä metropolialueesta on onnistuttu tekemään rakenteeltaan hajautunut ja asukkailleen kallis kokonaisuus, joka ei kunnolla pysty täyttämään tehtäväänsä koko maan kehityksen moottorina.

Päättyvällä hallituskaudella kului liian paljon poliittista pääomaa kuntauudistukseen, jolla haluttiin ratkaista palvelutuotannon ongelmat. Ja sote-uudistukseen, jolla haluttiin ratkaista kuntarakenteen ongelmat. Sekä metropolihallintomalliin, joka olisi aluerajoiltaan poikennut kaikista muista Helsingin seudun alueellisista toimijoista.

Päättäjien väsymyksen voi aistia myös vaaliohjelmista, joiden kaupunkipoliittiset osat ovat varsin vaatimattomia (HS 8. 4.). Toivottavasti heti vaalikauden alussa vastaan tuleva sote-ratkaisu yllyttää puolueita näkemään myös kaupunkien kehittämisen oikeassa mittakaavassa. Peruskysymys on nimittäin sama. Asuinympäristö toimii paremmin ja verorahojen käyttö on järkevämpää, jos joissakin vaaleissa valitaan päättäjät, joiden vastuulla on katsoa kaupunkiseutuja kokonaisuutena. On sitten makuasia, millä nimellä tällaista mallia kutsutaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat