Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia palvellaan liian hyvin – ja se käy meille kalliiksi

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

En nauti liian hyvästä palvelusta. Tarkoitan esimerkiksi silmälasikauppaa, jossa kolme myyjää näyttää odottaneen koko aamupäivän, että juuri minä astuisin ovesta sisään. Heillä on minulle runsaasti aikaa, liikaakin.

Palvelusta nauttimisen sijaan mietin, miten paljon vähemmän lasit maksaisivat, jos myyjien määrä olisi mitoitettu lasien kysynnän mukaan.

Toisessa, halvemmassa silmälasikaupassa yksi myyjä palvelee samaan aikaan kolmea asiakasta. Asiakkaita on siis enemmän kuin kalliissa liikkeessä, mutta kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä.

Oikeastaan on ihan kiva sovitella kehyksiä kaikessa rauhassa. Myyjä kyllä ehtii makutuomariksi silloin, kun häntä pyytää. Eikä lasien hinta ole korkea ainakaan tehottomuuden vuoksi.

Sama koskee terveydenhuoltoa. Sielläkään liiallinen palvelu eli turhat lääkärikäynnit ja tutkimukset eivät ilahduta.

On aivan sama, meneekö hoito yksityisen vakuutuksen piikkiin vai julkisista varoista. Vakuutuksenottajana tai veronmaksajana maksan tehottomuuden ennen pitkää jossain muodossa.

Tehottomuus ja ylipalveleminen ei ole sen vähempää yksityisen kuin julkisen sektorin synti. Sitä on molemmissa. Monet yksityisen sairauskuluvakuutuksen maksajat menevät lääkäriin pienimmästäkin vaivasta, ja yksityisessä lääkärikeskuksessa heidät otetaan auliisti vastaan.

Vakuutuksen ottaja kokee saavansa vastinetta kalliille vakuutusmaksulle, ikään kuin turhista käynneistä todella hyötyisi jotain. Todellisuudessa ne näkyvät terveysvakuutusten hurjissa hinnankorotuksissa joka vuosi.

Julkisella puolella perusterveydenhoidossa tuntuu puolestaan joskus toimivan ketsuppipullon logiikka.

Ensin lääkäriin pääsyä säädellään tiukasti. (Mikä on varmaankin ihan hyvä.)

Mutta kun lääkäriin on päästy, tutkimuksia voidaan teettää paljon ja varmuuden vuoksi, koska yleislääkäri ei ole ihan varma, mistä päästä vikaa pitäisi etsiä. Sitten ehkä lähetetään erikoislääkärin vastaanotolle, vaikka lääkäri olisi ilman tutkimuksiakin osannut arvioida oireiden todennäköisen syyn.

Liian hyvästä palvelusta ei ole tapana valittaa. Kuitenkin ihmiset, yritykset tai kunnat voisivat käyttää silmälaseista tai terveydenhoidosta säästyneet rahat muihin palveluihin tai investointeihin. Kaikki saisivat lisää hyvinvointia, ja uusia töitäkin syntyisi.

Anni Lassila anni.lassila@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat