Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalien kiivain taisto käydään kakkospaikasta

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Vaikka keskusta näyttää vajaan kahden viikon kuluttua pidettävien eduskuntavaalien voittajalta ja ykköspuolueelta jo nyt, eivät vaalit silti ole vailla mielenkiintoa.

Keskustan voitto ei vielä kerro sitä, millainen hallitus maahan vaalien jälkeen tulee. Mahdollisia hallitusrunkoja on kaksi: porvarihallitus ja punamulta.

Asian voi nähdä niinkin päin, että kerrankin Suomen kaltaisessa monipuoluemaassa on selvät vaihtoehdot, joista valita.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) sanoi pääsiäisen alla useammassakin haastattelussa, että keskustan kanssa hallitukseen pääsee vaaleissa toiseksi tullut puolue. Niin voi hyvinkin olla, vaikka asiaa ei missään pykälissä sanota. Niin on menetelty kolmet viime vaalit.

Heinäluoman "me tai ne" -retoriikassa voi olla myös taktinen viesti: näin kannustetaan epäröiviä äänestämään demareita.

Saman on sanonut omasta näkökulmastaan kokoomuksen konkari Ben Zyskowicz: jos äänestää keskustaa, saa punamultahallituksen. Keskusta ja kokoomus kilpailevat liikkuvista porvariäänestäjistä.

Ainakin toistaiseksi Sdp ja kokoomus ovat puoluekannatuskyselyissä niin lähellä toisiaan, että keskusta voi vapaasti valita kumppaninsa.

Ennakkoäänestys alkoi eilen. Vaalit ovat runsaan viikon kuluttua. Mutta vielähän asetelmat voivat jonkin verran muuttua.

Vielä näinkin lähellä vaaleja huomattavan moni epäröi, minkä puolueen ehdokasta äänestäisi, vai viitsiikö äänestää lainkaan. Äänestysprosentti taitaa pudota neljän vuoden takaisesta.

Keskustan kentän aktiivit haluaisivat punamullan, on useampikin kysely todistellut, viimeksi MTV:n tekemä (6. 4.). Asia ei kuitenkaan ole sillä selvä.

Keskustan johdossa varmaan aprikoidaan porvarihallituksen ja punamullan välillä. Kokoomuksen kanssa asioista olisi helpompi sopia kuin Sdp:n kanssa, mutta Sdp:n kanssa sovitulla on paremmat mahdollisuudet toteutua. Kaksi aiempaa keskustajohtoista porvarihallitusta – Esko Ahon hallitus ja Matti Vanhasen kakkoshallitus – joutuivat kumpikin perääntymään aikeistaan, kun ammattiyhdistysliike uhkasi yleislakolla.

Ahon hallitus perui aikomansa heikennykset työttömyysturvaan, eikä Vanhasen hallitus vienyt eläkeiän nostamista Rukan lumia etelämmäs.

Keskustalaisten takaraivossa saattaa myös kummitella puolueen kohtalo kummankin porvarihallituksen jäljiltä: oppositio odotti.

Moni haluaisi mielellään nähdä myös perussuomalaiset hallituksessa vastuuta kantamassa – ja kannatustaan kuihduttamassa. Moni taas epäilee yhä, onko perussuomalaisista vastuunkantajiksi.

Kyllä puolueen riveistä löytyy varmasti riittävästi pätevää väkeä ministereiksi, mutta pysyykö puolueen eduskuntaryhmä ruodussa?

Timo Soini on puhunut alentuvaan sävyyn "takiaispuolueista", joita ei seuraavassa hallituksessa tarvita. Hän taitaa ajatella, että seuraavassa hallituksessa riittää kolme puoluetta, joista yksi on perussuomalaiset.

Soini on julkisesti toivonut "peruspunamultaa" eli keskustan, Sdp:n ja perussuomalaisten hallitusta. Sekin on mahdollinen, mutta päästetäänkö Soinin joukko hallituksessa vaa'ankieliasemaan? Tuskinpa vain. "Vanhat puolueet" yrittävät varmasti välttää sellaisen asetelman syntymisen viimeiseen saakka.

Siksi Rkp voi taas yllättäen löytyä hallituksesta. Ensinnäkin: puolue on hallituksessa harmiton ja luotettava kumppani riippumatta siitä, mistä puolueesta pääministeri tulee. Toiseksi: Soinin maalaama peruspunamulta antaisi ulkomaailmalle aika lailla vanhoillisen ja kansallismielisen kuvan. Siksi Rkp tarvitaan mukaan.

Ihannetilanne– myös maan asioiden hoitamisen kannalta – olisi, jos hallituksen kaksi suurinta puoluetta ja Rkp saisivat yhdessä eduskuntaan enemmistön, vaikka niukankin. Silloin perussuomalaisilla ei olisi varaa kiristää yksittäisissä asioissa.

Entä ne muut "takiaispuolueet"? Keskustassa kyllä muistetaan, että sekä vasemmistoliitto että vihreät hyppäsivät hallituksen kyydistä, kun touhu ei enää ollut kivaa. Se ei lupaa hyvää hallitustaipaleelle.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat