Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöiden on koko ajan todistettava tarpeellisuutensa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Järjestelmä kestää, mutta sen tuottamiin tuloksiin ei luoteta. Näin voisi tiivistää sisällön kahdesta mielipidetutkimuksesta, joissa selvitettiin suomalaisten asenteita työeläkkeisiin.

Finanssialan keskusliiton ja työeläkeyhtiöiden etujärjestön Telan tutkimus kysyi poliittisilta päättäjiltä, kelpaako niille nykyinen malli, jossa työeläkkeet on hajautettu yksityisten eläkeyhtiöiden sekä eläkesäätiöiden ja -kassojen hoitoon.

Kyllä kelpaa, kaikille puolueille oikealta vasemmalle. Jos samoilta puolueilta kysytään sosiaali- ja terveysuudistuksesta, muutkin kuin vasemmistopuolueet vannovat julkisten palveluiden nimeen ja haluavat suitsia yksityisten palveluntarjoajien laajenemishaluja.

Ilmeisesti tämän takia finanssiala ja Tela halusivat ennen vaaleja varmistaa, että työeläkkeitä ei enää kukaan himoitse sosialisoitavaksi 1970-luvun malliin.

Työeläkevarojen pitäminen valtion budjetin ulkopuolella on suojellut julkiseen talouteen laskettuja eläkerahastoja, joille poliitikkojen olisi helppo keksiä lyhytnäköistä käyttöä.

Toisaalta usean yhtiön hallintaan annettu järjestelmä tuo Suomen eläkkeisiin maailman mitassa kovat hallintokulut.

Suomen eläkejärjestelmän kansainvälisessä arvioinnissa pari vuotta sitten eläkeyhtiöitä kehotettiin etsimään yhteistyötä ja hakemaan mittakaavaetuja sijoitustoiminnassa ja etuuksien hallinnoinnissa, mutta tässä suhteessa ei ole paljon tapahtunut.

Nordean teettämässä mielipidetutkimuksessa puolestaan selvisi, että vastikään sovittu eläkeiän nosto on onnistuttu viestimään ihmisille niin, että kaikki ovat tasaisesti tyytymättömiä.

Yli puolet haastatelluista arvelee eläkkeensä pienenevän, ja moni epäilee, jaksaako jatkaa töissä uuteen vanhuuseläkkeen alaikärajaan eli 65-vuotiaaksi.

Tulos on masentava eläkeuudistuksen kannalta – varsinkaan kun näin suureen pessimismiin ei ole aihetta. Vanhuuseläkkeelle siirtyminen on koko ajan myöhentynyt, ja nuoremmat ikäluokat tulevat hyötymään eläkeuudistuksesta. Eläkkeiden taso nousee, kun työssäolovuodet lisääntyvät ja eläkevuodet vähenevät. Eläkemaksukin pysyy hallinnassa.

Sinänsä on hyvä, jos ihmiset alkavat miettiä, miten voivat varautua eläkevuosiin myös itse. Eläkeyhtiöiden olisi hyvä olla keskustelussa mukana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat