Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkauslistoissa on yhteistäkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Näissä vaaleissa on puhuttu enimmäkseen julkisen talouden tasapainottamisesta. Keskustelu aiheesta jatkunee ensi viikon vaaliväittelyissä.

Kun poliitikko puhuu taloudesta tai ulkopolitiikasta ja nykyisin myös EU-politiikasta, hänestä tulee vakavasti otettava. Julkisen talouden suunnan kääntäminen kohti tasapainoa on lisäksi alkavan vaalikauden ykkösasioita.

Eri asia on, kiinnostaako äänestäjää julkisen talouden alijäämä tai kestävyysvaje.

Paitsi, että talouspuhe saa poliitikon kuulostamaan uskottavalta, suurilla luvuilla on helppo sumuttaa, varsinkin nopeatempoisessa vaaliväittelyssä.

Sekä kokoomuksen että Sdp:n säästölistalla on uutena säästönä toisen asteen koulutusuudistus, joka niiden piti yhdessä hoitaa jo tällä vaalikaudella.

Puolueiden vaaliohjelmissa ja hallitusohjelmatavoitteissa ei tietenkään puhuta pelkästään leikkauksista. Mieluummin puolueet puhuvat kasvusta. Mantrana tuntuu olevan vientivetoinen kasvu. Vaan entäpä jos vienti ei lähdekään vetämään?

Puolueiden ohjelmien perusteella varmimpia leikkauskohteita ovat indeksiin sidotut valtion menot lukuun ottamatta pienituloisimpien etuuksia. Asia on mainittu sekä keskustan, kokoomuksen että Sdp:n säästölistalla.

Indeksien leikkaamisessa on se etu, että kokoon saadaan huomattava summa, kun monelta viedään vähäsen. Puolueet ovat arvioineet, että indeksien osittaisella jäädytyksellä säästyisi hieman alle miljardi euroa.

Neljä suurinta puoluetta ovat löytäneet leikkauskohteiksi myös yritystuet sekä valtion it-kulut.

Vasemmistoliitto on puolueista omilla linjoillaan. Puolueen mielestä nyt ei ole leikkausten vaan elvytyksen aika.

Perussuomalaisten leikkauslista poikkeaa muista. Puolue leikkaisi muun muassa maahanmuuton kustannuksista, kehitysavusta, ulkomaille maksettavasta sosiaaliturvasta, EU-jäsenmaksuista sekä tuulivoiman syöttötariffeista. Kehitysyhteistyö tosin on myös kokoomuksen ja keskustan säästölistalla.

Moni poliitikko on jo sanonut ääneen, että leikkauslista kannattaa sopia hallituksessa heti alkajaisiksi. Näinhän teki Paavo Lipposen (sd) ykköshallitus. Säästöt – tai leikkaukset tai sopeuttamistoimet – tehtiin, ennen kuin ministerinsalkkuja oli jaettu puolueiden kesken.

Säästöjen sopimisessa heti alkuun on oma järkensä monella tapaa.

Yksi syy on tietenkin se, ettei kukaan hallitusneuvottelijoista ole vielä ehtinyt omia mitään ministeriötä itselleen. Toinen syy on se, että hallituspuolueiden puheenjohtajien asema on vankimmillaan heti hallituskauden alussa. Muut puolueen jäsenet ovat silloin vielä kuuliaisia. Osa edustajista odottaa palkintoa eli ministerinpestiä, osa toivoo, että ehkä hänen vuoronsa koittaa myöhemmin vaalikauden aikana. Vaalikauden lopulla puheenjohtajaa arvostellaan kerkeämmin.

Miten tarkasta leikkauslistasta sopiminen käy yhteen sen kanssa, että hallitusohjelmasta aiotaan tehdä "strateginen", pääasioihin keskittyvä, ja tarkennukset olisi aikomus sopia vasta loppukesästä, budjettineuvottelujen kyljessä?

Huonosti, paitsi että keskeisten puolueiden keskuudessa on vallalla näkemys, että leikkaukset sovitaan jo hallitusneuvotteluissa. Muuten riitaa riittää ensimmäisestä budjettiriihestä alkaen koko vaalikaudeksi.

Asetelman voisi kärjistää, että mitä lyhyemmät ja ylimalkaisemmat hallitusneuvottelut, sitä pidempään tulkintaerimielisyyksien sopiminen kestää myöhemmin.

Voi tietysti kysyä, voiko monipuoluehallituksessa sopia muistakaan asioista ylimalkaisesti ajatuksella, että hiotaan yksityiskohdat sitten myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat