Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kanssa eivät onnistu enää edes epäviralliset neuvottelut

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Yksi kansainvälisen suurvaltapolitiikan arvokkaimmista perinteistä on kulissien takainen epävirallinen diplomatia, jossa haetaan ratkaisuja lukkiutuneisiin kiistoihin ilman päivänpoliittisten intohimojen paineita. Osallistujat ovat yleensä maidensa eläkkeelle siirtynyttä korkeaa johtoa.

Kun edes tällainen epävirallinen "kakkosraiteen diplomatia" ei ole mahdollista, tilanne on jo erittäin huono. Osassa Venäjän ja länsimaiden yhteydenpitoa ollaan siinä pisteessä.

Tilanteessa on jotakin melkein ylevää, kun vastapuolten vanhat sotapäälliköt hakevat yhdessä ratkaisuja kiistoihin. Tietenkin voi sanoa, että heidän olisi kannattanut hakea ratkaisuja jo virassa ollessaan, mutta silloin se olisi voinut johtaa vähintään nopeisiin potkuihin.

Suomessa suurvaltojen epävirallisen diplomatian näyttämönä on ollut muun muassa Boistön saari Loviisan edustalla.

Vuonna 2010 Venäjän ja Yhdysvaltain ohjusjoukkojen entiset korkeat upseerit olivat Boistössä mukana laatimassa ehdotusta yhteistyöstä ohjuspuolustuksessa, jonka Venäjä on nostanut yhdeksi suurimmista kiistoistaan Naton kanssa.

Kesäkuussa 2014 saari oli taas käytössä, kun Yhdysvaltain ja Venäjän asiantuntijat laativat 24-kohtaisen ratkaisuehdotuksen Ukrainan kriisiin.

Kumpikaan hanke ei johtanut mihinkään. Se on tavallista epävirallisessa diplomatiassa, jonka arvo on usein yhteyksien ylläpitämisessä ja ajatusten testaamisessa poliittisen johdon puolesta.

Epävirallisen diplomatian tie nousi pystyyn tuoreimmassa Yhdysvaltain ja Venäjän eläköityneiden tiedustelu- ja sotilasjohtajien kokouksessa.

Saksassa maaliskuussa järjestetyssä tapaamisessa ei etsitty ratkaisuja vaan kuunneltiin uhkauksia, kirjasivat yhdysvaltalaiset osallistujat.

Koolla oli Harvardin yliopiston yhteydessä toimiva Elbe-ryhmä. Vielä vuosi sitten ryhmän kokouksessa yhdysvaltalaiset ja venäläiset vetosivat muun muassa Ukrainan kriisin ratkaisun puolesta.

Tällä kertaa venäläiset osallistujat uhkasivat Yhdysvaltoihin ulottuvalla ydinaseiden käytöllä, mikäli länsimaat yrittäisivät palauttaa Venäjän haltuunsa ottaman Krimin niemimaan Ukrainalle, kertoi amerikkalaisten muistiinpanot nähnyt brittilehti The Times. Lisäksi venäläisupseerit pitivät voimankäyttöä kolmessa Baltian maassa yhtä perusteltuna kuin Ukrainassa.

Evästyksensä neuvotteluihin venäläiset osallistujat saivat suoraan Kremlistä.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat