Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiveajattelun tilalle tietoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päättyvällä vaalikaudella eduskuntaan on tuotu kiusallisen paljon lakeja, jotka ovat saaneet käsittelynsä aikana moitteita puutteellisista vaikutusarvioista.

Yksi esimerkki on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki. Siinä ei pystytty riittävän tarkasti kertomaan, mitä seurauksia laista on kuntien taloudelle.

Hallituksen pitäisi pystyä kertomaan kaikkien lakiesitysten yhteydessä, miten laki vaikuttaa esimerkiksi kansalaisiin ja kuntiin, mitä tapahtuu kilpailutilanteelle, ja lisääkö tai vähentääkö laki hallinnollista taakkaa. Monet vaikutusarviot ovat sisältäneet enemmän toiveajattelua kuin tutkittua tietoa.

Tähän voi tulevalla hallituskaudella tulla parannusta, sillä valtioneuvostoon on tulossa erillinen vaikutusarvioinnin asiantuntijayksikkö, joka koottaneen ulkopuolisista asiantuntijoista. Asiaa selvittänyt työryhmä saa ehdotuksensa yksiköstä valmiiksi lähiaikoina.

Kokemukset muista maista kertovat, että tällaisen yksikön pitää olla itsenäinen suhteessa hallitukseen ja lainvalmistelijoihin.

Jos muutosta halutaan, yksiköllä pitää olla riittävästi vaikutusvaltaa. Se tarkoittaa, että tarvittaessa on oltava kanttia pysäyttää ja palauttaa takaisin valmisteluun lakiesitykset, joissa lain merkitys jää epäselväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat