Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhentuneen tilkkutäkin paikkaaminen on tuskallista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Poliittisen päättäjän osa on usein epäkiitollinen. Käsiteltävät asiat ovat monimutkaisia, eikä pelkkä yleissivistys riitä niiden arviointiin. Siksi täytyy kuunnella asiantuntijoita. Asiantuntijatkin ovat usein keskenään eri mieltä, joten päätöksentekijän pitäisi pystyä arvioimaan, kenen sanalle antaa eniten painoa. Lopullisen vastuun äänestäjien silmissä kantaa kuitenkin vaaleilla valittu luottamushenkilö.

Helsingin, Vantaan, Kauniaisten sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Apotti-potilastietojärjestelmän hankinta on malliesimerkki asiantuntijatiedon suuresta roolista.

Yhdistelmä nostaa hien otsalle. Satojen miljoonien eurojen hankinnassa pitää kuunnella it-ammattilaisia, sosiaali- ja terveysalan osaajia sekä juristeja.

Yksi välietappi ohitettiin tällä viikolla, kun Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi järjestelmästä tehdyn 2 000-sivuisen tarjouspyynnön lähetettäväksi eteenpäin. Koska muut hankinnassa mukana olevat toimijat olivat jo päätöksen tehneet, Helsingillä oli hyväksymisen vaihtoehtona tosiasiassa hankkeen palauttaminen alkupisteeseen.

Ennusmerkit eivät ole parhaat mahdolliset. Järjestelmää rakennetaan yhden jättiloikan periaatteella eikä askel kerrallaan. Apotilla on tarkoitus korvata viitisenkymmentä nykyistä järjestelmää. Lisäksi Suomessa yritetään muista maista poiketen kattaa sekä terveydenhuollon että sosiaalitoimen järjestelmät.

Osa tietojärjestelmätoimittajista on vaatinut hankinnan keskeyttämistä. Luvassa on siis normaalien it-järjestelmäongelmien lisäksi myös juridista kädenvääntöä. Olisi pieni ihme, jos sekä aikataulu että kustannusarvio pitäisivät.

Useat puolueet ovat eduskuntavaaliohjelmissaan luvanneet löytää säästöjä julkisista it-menoista ja turvata palvelut uuden tekniikan avulla. Paljon toiveita on liitetty myös sote-uudistukseen, jonka käytännön toteutuksesta Apotti-hanke on yksi esimerkki.

Apotti osoittaa, miksi Suomen uudistaminen on niin hankalaa. Yhteiskuntaa on rakennettu vuosikymmenten ajan pala kerrallaan. Tuloksena on tilkkutäkki.

Kun kokonaisuus on jäänyt ajastaan jälkeen, korjaaminen on tuskallista, mutta puhtaalta pöydältäkään ei voi enää lähteä. Samaan ongelmaan päättäjät törmäävät lähes kaikkialla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat