Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursijoittaja George Soros: EU kohtelee Ukrainaa kuin Kreikkaa – unionin olemassaolo uhattuna

Pääkirjoitus
 
George Soros
Eric Piermont / AFP
George Soros.
George Soros. Kuva: Eric Piermont / AFP

EU:n virheet voivat johtaa siihen, että Eurooppa jakautuu Yhdysvaltojen ja Venäjän vaikutuspiireihin, kirjoittaa HS:n Vieraskynä-palstalla suursijoittaja George Soros.

Euroopan unioni on tienristeyksessä: seuraavat 3–5 kuukautta määräävät suunnan viideksi vuodeksi. Kreikan ja Ukrainan kriisit uhkaavat koko EU:n olemassaoloa.

Kreikan pitkäaikaista kriisiä hoidettiin alusta lähtien huonosti. Nyt kriisistä selviäminen jotenkuten on ainoa rakentava vaihtoehto.

Ukrainan asetelma taas on mustavalkoinen. Presidentti Vladimir Putinin Venäjä lietsoo aggressioita, ja Ukraina puolustaa itseään. Näin tehdessään Ukraina edustaa niitä arvoja ja periaatteita, joille EU on rakennettu.

Kriisien erilaisuudesta huolimatta EU kohtelee Ukrainaa kuin Kreikkaa. Väärä lähestymistapa johtaa huonoihin tuloksiin. Putinin vaikutusvalta Ukrainassa kasvaa, eikä Kreikka-sotkuun uppoutunut EU näytä reagoivan.

Putinin tavoitteena on romahduttaa Ukraina taloudellisesti ja poliittisesti. Jos niin tapahtuu, Venäjä voi vetäytyä vastuusta. Sotilaallisen voiton jälkeen osa Ukrainasta jäisi Putinin hallintaan ja vastuulle.

EU on antanut Ukrainalle vain tekohengitystä, kuten Kreikalle. Sen seurauksena Ukraina haukkoo happea ja Venäjällä on aloite. Putin voi valita hybridisodan ja hybridirauhan väliltä mielensä mukaan.

Ukraina hiipuu yhä nopeammin. Varoitukseni talousromahduksesta kävivät toteen helmikuussa, kun Ukrainan valuutan hryvnian arvo putosi puoleen muutamassa päivässä. Ukrainan keskuspankki joutui pumppaamaan suuria summia maan pankkijärjestelmään. Keskuspankki otti käyttöön tuontirajoitukset ja nosti korkoja 30 prosenttiin.

Presidentti Petro Porošenkon puuttuminen asioihin on nyttemmin palauttanut vaihtokurssin lähelle sitä tasoa, jolle Ukrainan tämänvuotinen budjetti perustuu. Tilanne on kuitenkin yhä epävakaa.

Talouden väliaikainen romahdus horjutti ukrainalaisten luottamusta ja vaaransi vahvoissa valuutoissa luottoa ottaneiden ukrainalaispankkien ja -yritysten taseet. Se vei myös pohjan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Ukrainan sopimien tukiohjelmien perustana olleita laskelmilta.

EU-maat eivät ole omien rahoituspaineidensa keskellä halunneet lisätä kahdenkeskistä apua. Niinpä Ukraina horjuu kuilun partaalla.

Samaan aikaan radikaalit uudistukset etenevät Ukrainan sisällä. Maan heikkenevät ulkoiset olot ovat hämmentävän räikeässä ristiriidassa suotuisan sisäisen kehityksen kanssa.

Kriisi voi päättyä niin, että Putin saavuttaa ykköstavoitteensa ja Ukrainan vastarinta romahtaa. Silloin EU-maat hukkuisivat pakolaisiin – kaksi miljoonaa pakolaista lienee realistinen arvio. Vaikka tämä johtaisi uuteen kylmään sotaan, Putin löytäisi luultavasti siitä huolimatta Euroopasta liudan ystäviä ja Venäjälle asetetut pakotteet raukeaisivat.

Tämä olisi EU:lle pahin mahdollinen tilanne. Eurooppa jakaantuisi Yhdysvaltojen ja Venäjän vaikutuspiireihin. EU ei olisi enää uskottava poliittinen vaikuttaja – varsinkaan, jos Kreikka irtautuu euroalueesta.

Todennäköisempää on, että EU rämpii taas kriisin läpi jatkamalla Ukrainan tekohengitystä. Maa ei siinä tapauksessa romahtaisi, mutta oligarkit vahvistaisivat asemiaan. Näin uusi Ukraina alkaisi muistuttaa edeltäjäänsä.

Putinille tämä olisi lähes yhtä mieluisa vaihtoehto kuin Ukrainan täysi romahdus. Tässä skenaariossa Venäjä kuitenkin häviäisi Ukrainan kriisin kärjistymisen seurauksena syttyneen uuden kylmän sodan.

Venäjän talouden kannalta on tärkeää, että öljyn tynnyrihinta pysyy vähintään sadassa dollarissa. Venäjän valuuttavarannot alkavat ehtyä parissa vuodessa.

Pelkään kuitenkin, että EU menettäisi otteensa uudesta Ukrainasta, ja maa luopuisi nykyisistä periaatteistaan – EU:n syvimmistä arvoista. Se summa, jonka EU joutuisi tulevaisuudessa käyttämään itsensä puolustamiseen, olisi paljon suurempi kuin se rahamäärä, joka nyt tarvittaisiin Ukrainan auttamiseksi jaloilleen.

Toivoakin on. Toistaiseksi uusi Ukraina sinnittelee ja puolustaa päättäväisesti itseään.

Koska Ukraina ei pärjää yksin Venäjän sotilasmahdille, liittolaisten kannattaisi antaa Ukrainalle kaikki sen tarvitsema apu, ajautumatta kuitenkaan suoraan sotilaallisen konfliktiin Venäjän kanssa. Näin EU auttaisi Ukrainan ohella itseään, kun unionin hiipumassa olevat arvot saisivat uutta tuulta alleen.

George Soros
Kirjoittaja on suursijoittaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat