Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onneksi ei ole pakko äänestää

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Suomessa saa taas äänestää. Nimenomaan saa, koska meillä äänestäminen on kaikeksi onneksi oikeus eikä kurja velvollisuus.

Kaikki eivät tietysti oikeuttaan käytä, mutta suuri osa suomalaisista äänestää yhä mielellään.

Aina olisi nimittäin myös toinen vaihtoehto, äänestyspakko. Belgiassa, entisessä asuinmaassani, äänestäminen on velvollisuus. Alun perin 1800-luvun lopulla sen piti taata köyhimpienkin äänen kuuluminen järjestelmässä. Muuten työ tai pitkät matkat olisivat voineet estää heidän äänestämisensä.

Äänestysprosentti Belgiassa on ollut noin 90. Äänestämättä jättämisestä voi saada muutaman kympin sakot, mutta käytännössä järjestelmä ei pysty valvomaan, maksavatko ihmiset sakot vai eivät.

Tekeekö äänestyspakko kansalaisista valveutuneempia? Lisääkö se luottamusta poliitikkoihin ja järjestelmään?

Ei varmasti. Belgiassa poliittiseen järjestelmään luottaa melko harva ja verovilppikin on yleistä. Hallitus, jos se ylipäätään saadaan muodostettua, on usein epävakaa. Ihmisiä ei kiinnosta politiikka sen enempää kuin Suomessakaan. Eivätkä poliitikot kanna enempää vastuuta tekemisistään.

Mitä äänestyspakko sitten tuo tullessaan? Ainakin ärtymystä äänestyspaikoilla. Ihmiset voivat pysäköidä miten sattuu, olla kärsimättömiä ja jopa ajautua sanaharkkaan hitaan vaalivirkailijan kanssa.

Moni äänestää Belgiassakin mielellään, mutta osa tekee sen välttääkseen sakon. Heitä ei kiinnosta, ketä he äänestävät.

Noin kymmenen prosenttia belgialaisista ei jaksa tulla paikalle edes sakon uhalla. Yli viisi prosenttia äänestää tyhjää. Jotkut protestoivat äänestämällä ääripuolueita, joista tiedetään jo etukäteen, etteivät niiden ehdokkaat pääse valtaan.

Miten suomalainen reagoisi äänestyspakkoon? Enimmäkseen välttelemällä sitä.

Jokainen Brysselissä asuva suomalainen voisi halutessaan rekisteröityä äänestäjäksi Belgian kuntavaaleissa. Se on EU-kansalaisen oikeus. Brysselissä asuessani en silti tuntenut juuri ketään, joka olisi oikeuttaan käyttänyt. Pikemminkin rekisteröitymisestä varoiteltiin. Entä jos unohtaisimme äänestää? Tai olisimme matkoilla? Ja tietäisimmekö me oikeasti, ketä me äänestäisimme?

Demokratia kestää kyllä, että osa kansalaisista ei äänestä. Se on hinta, joka maksetaan siitä, että äänestäminen on ensi viikollakin meille todellinen oikeus eikä kurja pakko.

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat