Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n raharokotus tuli tarpeeseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valon määrä lisääntyy euroalueella. Muutaman viime viikon aikana odotuksia ja luottamusta kartoittavat mittaukset ovat kääntyneet aiempaa myönteisemmiksi. Käännekohta tuli kaksi kuukautta sitten, kun Euroopan keskuspankki päätti jättimäisestä velanosto-ohjelmasta.

EKP ilmoitti tammikuussa, että se ostaa yksityisiä ja valtioiden velkapapereita markkinoilta yli 1 000 miljardilla eurolla. Samaan aikaan EKP pitää ohjauskorkoa nollan pinnassa ja rankaisee liikepankkeja negatiivisella talletuskorolla – maksulla –, jos ne siirtävät rahaa lepäämään keskuspankin holveihin.

Jo aloitettu operaatio on siis rakennettu niin, että rahoituslaitokset myisivät velkaa ja saisivat rahaa, jota kannattaisi kierrättää yritysten ja kotitalouksien käyttöön.

Määrällisen elvyttämisen mallia on sovellettu menestyksellisesti Yhdysvalloissa. Maa on Eurooppaa edellä. Yhdysvaltojen talous on jo niin hyvin toipunut, että seuraava siirto on rahan kerääminen pois markkinoilta.

Yhdysvaltojen onnistuminen ei liittynyt pelkästään käytettyyn rahamäärään vaan myös ajoitukseen.

Japani antoi inflaation hidastua liian kauan ja pyrki korjaamaan suuntaa vain korkoja alentamalla. Japanissa kaikkien talouden toimijoiden odotukset tulevasta pitkän aikavälin inflaatiosta alkoivat vajota: vuonna 2003 odotukset pitkän aikavälin inflaatiosta päätyivät 0,3 prosenttiin. Odotukset voittivat. Raharokotus tuli liian myöhään.

Yhdysvallat toimi, kun odotukset olivat yhä terveitä, mutta vaara deflatorisesta kehityksestä kasvoi.

Euroopan keskuspankkia on takavuosina syytetty monta kertaa siitä, että se on liian hidas käänteissään. Näillekin syytöksille oli katetta, mutta tällä kertaa näyttäisi siltä, että määrällinen elvytys tuli oikealla hetkellä. Odotukset pitkän aikavälin inflaatiosta kääntyivät vuosi sitten laskuun. Lopulta vuoden lopulla öljyn hintakehitys teki selväksi sen, että odotukset laskevat edelleen.

Periaatteessa EKP olisi voinut reagoida aikaisemminkin. Käytännössä EKP:n neuvoston jäsenet eivät olleet kypsiä tekemään päätöstä. Vielä tammikuun päätöksen alla muutamat toivoivat odottelua. Kiirehtijät pääsivät niskan päälle.

Markkinoilla odotukset pitkän aikavälin inflaatiosta ponnahtivat vuoden alussa ylöspäin, ja arviot deflaation todennäköisyydestä laskivat. Kuluttajien ja vähittäiskaupan luottamus tulevaan koheni euroalueella maaliskuussa.

Reaktiot menevät EKP:n piikkiin, sillä euromaiden reaalitaloudessa ei tapahtunut alkuvuonna mitään sellaista, joka olisi muuttanut äkillisesti odotuksia. Syytä voi hakea ainoastaan Saksan nousevista reaalipalkoista ja vahvasta taloudesta.

Kun pelataan pitkän aikavälin inflaatio-odotusten kanssa, oleellista on, että luottamus Euroopan keskuspankkiin ja sen valmiuteen kamppailla deflatorista kehitystä vastaan säilyy. Siksi keskuspankki teki järkevän ratkaisun kertomalla, että rahaa pudotetaan markkinoille, kunnes ongelma on hoidettu. Takarajallinen – ajallinen tai määrällinen – lupaus olisi ollut paljon heikompi lääke. Pitkän aikavälin inflaatio-odotuksiin olisivat vaikuttaneet arviot siitä, mitä tapahtuu määrällisen elvytyksen loppuessa.

Vaikka EKP:n isku näyttää toimivan, siinä on muutama ongelmakin. Ensimmäinen on se, että rahan välittyminen reaalitalouteen ei vieläkään ihan toimi. Raha menee ainakin alkuvaiheessa muun muassa pörssikursseihin, mikä voi luoda uutta kuplaa.

Toinen ongelma on se, että EKP joutuu hoitamaan euromaiden talouspolitiikan päättäjille kuuluvia ongelmia. Jos veto olisi voimakkaampaa ja kasvua tukevaa, rahatyöntö toimisi paremmin ja taloustilanteen korjautuminen olisi vakaammalla pohjalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat