Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia äänestää uudessa maisemassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jatkuvuus ei sovi kuvaamaan asetelmia Britanniassa ennen 7. toukokuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja. Vallankumous ei ole ovella sisäpolitiikassa, eikä ulkopolitiikassa odoteta täyskäännöksiä. Merkittävien murrosten sarja on kuitenkin muuttanut maisemaa, jossa Britannian äänestäjät tällä kertaa tekevät valintansa. Epävarmuuden tunnelmaa voimistaa, että vaalituloksen ennustaminen mielipidemittauksilla on vaikeampaa kuin aikoihin.

Britannian kansainvälinen asema on muuttunut Kanaalin yli suhteessa Euroopan unioniin ja toisella suunnalla yhteydessä Yhdysvaltoihin.

Konservatiivinen pääministeri David Cameron nosti jo kaksi vuotta sitten kansainvälisesti näkyvimmäksi vaaliteemaksi Britannian aseman EU:ssa. Hän vakuutti silloin ja on sittemmin uudestaan vakuuttanut järjestävänsä vuonna 2017 kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä, jos hän nousee uudelleen pääministeriksi.

Jo pelkkä aie äänestyksen järjestämisestä on heikentänyt Britannian asemaa EU:ssa. Cameronin vaatimukset helpotuksista Britannian jäsenehtoihin ja muutoksista EU:n perussopimuksiin eivät saa laajaa ymmärrystä, vaikka myös jotkut muut maat harkitsevat samanlaisia rajoituksia maahanmuutolle kuin brittihallitus vaatii.

Britannian EU-aseman heikkeneminen on näkynyt selvimmin Ukrainan kriisissä, jossa Saksan kumppanina EU-politiikan johdossa on Ranska, eikä Britannia ole edes kolmantena pyöränä.

Britannian ja Yhdysvaltain loittonemista "erityissuhteestaan" on ollut vaikeampi havaita. Siinäkin yksi tekijä on kuitenkin ollut Cameronin päätös valjastaa uhkaus EU-erosta osaksi politiikkaansa. Yhdysvallat pitää Britannian irtaantumista EU:sta oman etunsa vastaisena.

Lisäksi Cameron näyttäisi varautuneen etuajassa Yhdysvaltain kansainvälisen aseman heikkenemiseen, joka ei ole sellaisenaan toteutunut.

Näkyvimmän irtioton lähimmästä liittolaisestaan Britannia otti liittymällä maaliskuun puolivälissä ensimmäisenä länsimaana Kiinan perustamaan uuteen Aasian infrastruktuurin investointipankkiin. Britannia ei kertonut liittymisaikeestaan etukäteen Yhdysvalloille.

Suurtenkin kansainvälisten muutosten vaikutus Britannian vaalitulokseen voi jäädä vähäiseksi. Muutokset Britannian sisällä ratkaisevat, johtavatko seuraavaa hallitusta konservatiivit vai yhden vaalikauden oppositiossa ollut työväenpuolue labour.

Koko Britannian kattavat mielipidekyselyt osoittavat yhtäpitävästi, ettei kumpikaan pääpuolue pääse edes lähelle enemmistöasemaa 650-paikkaisessa parlamentin alahuoneessa. Lisäksi puolueiden väliset kannatuserot ovat liian pieniä voittajan ennustamiseen.

Vaaleja ei myöskään ratkaista ensisijaisesti maahanmuuttokysymyksillä. Maahanmuutto- ja EU-vastainen itsenäisyyspuolue Ukip voi saada jopa vajaan viidenneksen äänistä, mutta todennäköisesti vain muutaman parlamenttipaikan. Britanniassa yhden kansanedustajan vaalipiireistä valitaan vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Hyvin todennäköisesti vaalit ratkaistaan Skotlannissa.

Suuri muutos tapahtui syyskuussa kansanäänestyksessä Skotlannin itsenäisyydestä. Skotlannin kansallispuolueen SNP:n itsenäisyyslinja hävisi, mutta puolueen kannatus on pysynyt vähintään silloisessa 45 prosentissa. Voittamalla suuren osan Skotlannissa jaossa olevista 59 parlamenttipaikasta SNP nousisi mahdollisesti ainoaksi puolueeksi, joka voisi yksin antaa parlamentissa riittävän tuen jommankumman pääpuolueen vähemmistöhallitukselle. Kumppanikseen SNP on valinnut labourin.

Nousu parlamentin suurimmaksi ryhmäksi ja sen jälkeen hallitukseen SNP:n tuella olisi labourin johtajalle Ed Milibandille voitto, jossa olisi tappion sivumaku. Aiemmin labour nousi vaalivoittoon puolueen itsensä Skotlannissa saamien äänien turvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat