Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi eduskunta aloittaa ahtaissa tiloissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin keskustassa käyneille ei liene ole jäänyt epäselväksi, että eduskunnan päärakennus on remontissa. Talon edusta on täynnä työmaakoppeja, ja osa etupuolen portaikosta on purettu. Maan alla tehtävät räjäytykset tuntuvat toisinaan keskustan muissakin rakennuksissa.

Nykyinen eduskunta päättää kautensa ensi viikon keskiviikkona. Juhlallisuudet pidetään poikkeuksellisesti Finlandia-talossa. Uusi eduskunta aloittaa tämän kuun lopulla.

Viikon kuluttua valittava eduskunta aloittaa työskentelynsä Eduskuntatalon naapurissa, Sibelius-Akatemiassa. Eduskunnan päärakennukseen eduskunnan täysistunnot palaavat syysistuntokaudella 2017.

Osin vielä keskeneräisiä väistötiloja esiteltiin viestimille torstaina. Puhemies Eero Heinäluoma (sd) luonnehti tiloja pariinkin otteeseen "intiimeiksi". Asian voisi ilmaista toisinkin: ahdasta tulee.

Suomen eduskunnan pysyvä istuntosali on poikkeuksellisen avara, jos sitä vertaa vaikkapa sellaisten entisten siirtomaavaltojen kuin Britannian, Ranskan ja Portugalin parlamenttien istuntosaleihin.

Remontin ajan täysistunnot pidetään Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Kuten konserttisalissa kuuluukin, kuuluvuus on kantava. Kun sali on lisäksi huomattavasti pienempi kuin vakituinen istuntosali, kiivaimpien keskustelujen aikaan mielipiteenvaihtoon ei tarvittaisi mikrofoneja. Täysistuntokeskustelujen taltiointiin äänitys kuitenkin tarvitaan.

Kun vakituinen istuntosali jakautuu neljään osaan, väliaikainen jakautuu kahteen. Heinäluoma pääsikin vitsailemaan, että uudessa salissa on tilaa vain vasemmistolle ja oikeistolle, ei keskustalle.

Väistötilojen istuntosalissa on jotain samaa kuin Ruotsin uudessa valtiopäivärakennuksessa. Sisustuksessa on käytetty puuta, ja yleisilme on pohjoismaisen vaalea ja pelkistetty.

Täysistuntosali ei paljon eroa tavallisesta koulun juhlasalista. Television katsojilta voi ottaa aikansa, ennen kuin he mieltävät, että poliitikon haastattelu tulee "eduskunnasta".

Vakituisen istuntosalin arvokkuudesta ja juhlallisuudesta ei ole paljon tietoa. Toivottavasti edustajien arvokas käytös sentään säilyy, vaikka toisen puolueen kollega on käsivarren kantaman päässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat