Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ironisuus ja positiivisuus ovat syrjäyttäneet kriittisyyden

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Yksi amerikkalaisen television pitkäikäisimmistä ohjelmista Candid Camera (Piilokamera) on tullut takaisin sarjan luojan Allen Funtin pojan Peter Funtin tuottamana.

Funt nuorempi kirjoitti viime syksynä The New York Times -lehteen artikkelin, jossa hän kuvaili paluutaan huijausalalle.

"Yksi lukuisista asioista, jonka kymmenen vuoden tauon jälkeen huomasin, on se, että ihmisiä on helpompi huijata kuin koskaan."

Kirjoituksessaan Funt pohdiskeli syitä ihmisten herkkäuskoisuuden lisääntymiseen. Yhtenä syyllisenä hän piti sitä, että ihmiset hajottavat huomionsa kännyköihin ja muihin vempaimiin. Piilokameran tiimin piti ennen ohjata uhrien huomio muualle, nyt he tekevät sen itse.

Ihmiset kävelevät nykyään kaikki maailman tieto taskussaan. Se ei kuitenkaan ole tehnyt heistä aiempaa fiksumpia. Ihmiset olivat Funtin mukaan täysin valmiita uskomaan esimerkiksi rusketuksenpoistokoneeseen, joka imaisee pigmentit pois parissa sekunnissa. Funt kirjoitti ihmisten olevan niin alistuneita jatkuviin älyllisiin nöyryytyksiin, että he nielevät melkein mitä tahansa – jopa liikennepoliisin, joka jakaa sakkoja liian nopeasta kävelystä.

Ihmisenä, joka ei onnistunut kokoamaan edes pääsiäismunasta tullutta yllätyslelua, tiedän, mistä tällainen antautumistunnelma johtuu.

Maailma muuttuu niin nopeasti, että vauhdissa on yhä vaikeampi pysyä. En ihmettele denveriläisten valmiutta uskoa siihen, että ostokset toimitetaan kotiin lennokilla: monet yritykset tosiaan suunnittelevat tällaisia ilmatoimituksia. Lentävä auto ja ohjaajaton auto kuulostavat nekin Piilokameralta, mutta eivät sitä ole.

Mistä voi varmasti tietää, ettei joku ole jo keksinyt nopeaa ja tehokasta rusketusimuriakin?

Opiskeluaikoinani 1980-luvulla oli tärkeää suhtautua kriittisesti kaikkeen. Suorastaan riemastuin, kun törmäsin Karl Marxin kirjaan Pyhä perhe – kriittisen kritiikin kritiikki. Niin kriittisen kirjan täytyi olla älyllisyyden huippu! Kun sitten keskustelin taidemaalariveljeni kanssa, järkytyin. Hän sanoi, ettei häntä kiinnosta, mikä on totta – häntä kiinnostaa, mikä toimii.

Jo silloin arvasin, että kyseessä oli tärkeä asia, mutta nyt tiedän, miksi. Veljeni edusti tulevaisuutta, minä menneisyyttä.

Totuudella ei nimittäin mene hyvin. Luin juuri toimittaja Peter Pomerantsevin kirjan Nothing is True and Everything is Possible (Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista). Kirjassa Pomerantsev kuvaili vauhdikkaaseen tyyliin venäläistä mediaa sisäpuolelta. Hänen mukaansa useimmat venäläistoimittajat tietävät sepittävänsä satuja. He lohduttavat itseään sillä, ettei objektiivista totuutta ole edes olemassa: kaikki on pelkkää tulkintaa.

Tämä on helppo kuitata propagandaksi – ja osittain se sitä onkin. Boris Nemtsovin murhasta voidaan esittää kymmenen hullua tulkintaa, mutta totuus on, että joku hänet ampui.

Jossain syvemmässä mielessä ankkuri tuntuu kuitenkin irronneen – ja ihmiset vaistoavat sen.

Aikaisemmin maailma tuntui hallittavalta. Oli auktoriteetteja ja instituutioita, jotka määrittelivät asioiden tärkeyden. Oli asiantuntijoita, jotka kertoivat niistä totuuden.

Sen sijaan verkkoaikana jokainen elää omassa kuplassaan. Asiantuntijoista kuunnellaan enää lääkäreitä, jos heitäkään – voin ahmijoilla ja rokotusten vastustajilla on terveydenkin suhteen oma todellisuutensa. Bloggari on korvannut päivystävän dosentin maailman tulkkina.

Kun informaatiota tulee enemmän kuin kukaan pystyy hallitsemaan, ihmisillä on koko ajan epävarma tunne: ehkä pigmentti-imurista on kerrottu jossain, mutta se on mennyt minulta ohi? Mistään ei uskalla sanoa varmaa mielipidettä. Kriittisyyden sijasta vallitseviksi asenteiksi ovat tulleet ironisuus ja positiivisuus.

Italialainen filosofi Gianni Vattimo julkaisi vuonna 2009 teoksen A Farewell to Truth, jossa hän väitti, että totuudelle on jo käynyt samalla tavalla kuin Friedrich Nietzsche sanoi käyneen Jumalalle: Totuus on kuollut, monet eivät vain ole vielä kuulleet uutista.

Vattimon mukaan totuuden kuolema on iloinen asia demokratialle, koska silloin ihmisten tahdon yläpuolella ei ole mitään, ei edes valtiovarainministeriötä. Näköjään se on hyvä uutinen myös huijareille ja silmänkääntäjille.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat