Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielitieto on nyt kaikkien saatavilla

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Kielitoimiston Minna Pyhälahti teki hiljattain Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) blogissa hurjan tunnustuksen: hän turvautuu Kielitoimiston sanakirjaan päivittäin!

No, ehkei tunnustus ollut sittenkään kovin hurja. Sanakirjan hyödyntäminen oli silti kerran liikaa Kielitoimiston puhelinneuvonnan asiakkaalle, joka parahti: "Katsotko sinä sen jostain kirjasta!" ja löi Pyhälahdelle luurin korvaan.

Hakuteosten käyttö ei kerro heikosta ammattitaidosta vaan usein päinvastaisesta. Koska luulo ei ole tiedon väärti, minullakaan ei ole työssäni päivää, jolloin Kielitoimiston sanakirja pysyisi kiinni.

Kielitoimisto viettää nyt 70-vuotisjuhlavuottaan. Toimiston väki on alusta asti pyrkinyt tiedon vapauteen – puhelinneuvonta alkoi perustamisvuonna 1945.

Ennen Kielitoimistoakin on toki tehty oikeinkirjoituspäätöksiä sekä sanakirjoja ja kielioppaita. Saattoi silti kulua vuosia, ennen kuin linjaukset päätyivät kansan tietoon (ellei sitten lukenut tiukan tieteellistä aikakauslehteä Virittäjää).

Vuonna 1968 tiedotus sai uutta tehokkuutta, kun Kielikello-lehti perustettiin. Sanakirjojen puolella tilanne oli kuitenkin pitkään seisahtunut: vuosina 1951–1961 julkaistu Nykysuomen sanakirja pysyi painoksesta toiseen muuttumattomana ja sai seuraajakseen Suomen kielen perussanakirjan vasta vuosina 1990–1994, kun valtiovallalta herui työhön viimein rahaa.

Pian alkoi uusi aika. Perussanakirja julkaistiin pari vuotta myöhemmin myös cd-rom-versiona. Hakutoiminnot paransivat käytettävyyttä tuntuvasti, ja työpaikan verkossa sanakirjaa pystyivät käyttämään useat ihmiset samaan aikaan. Perussanakirjan perillinen Kielitoimiston sanakirja taas ilmestyi muiden versioiden ohella myös internetiin.

Sittemmin kehitys on vain kiihtynyt. Tiedon vapaa saatavuus on alkanut merkitä myös maksuttomuutta, eikä Kielitoimistokaan ole polkenut paikallaan: Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio ja Kielikellon sähköinen arkisto muuttuivat viime vuonna maksuttomiksi.

Tämän viikon torstaina ne saivat seurakseen tuhdin Kielitoimiston ohjepankin, joka kokoaa eri paikoissa sijainneet ohjeistot yhteen paikkaan. Lisäksi Kotus on aktiivinen muun muassa Twitterissä.

Moni kielipulma on siis nyt ratkottavissa helpommin kuin koskaan ennen. Kannattaa käydä katsomassa kirjasta!

 

Linkkejä: kielitoimistonsanakirja.fi, kielikello.fi, kielitoimistonohjepankki.fi

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta
vastaava toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat