Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatavoitteissa on ristiriitaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tulevan vaalikauden energiapolitiikka on – ainakin puolueiden vaaliohjelmien perusteella – melkoista tavoitteiden ristiaallokkoa.

Suomen pitäisi yhtä aikaa lisätä energian omavaraisuutta ja huolehtia riittävästä huoltovarmuudesta. Hiilidioksidipäästöjä tulisi vähentää kansainvälisten sopimusten mukaisesti, ja hiilen käytön lopettamiseen pitäisi pyrkiä. Uusiutuvan energian osuutta energian kokonaiskulutuksesta tulee kasvattaa tarmokkaasti.

Vaalilinjauksissa puhutaan vähemmän siitä, mitä kaikki tämä tarkoittaa energian hinnalle. Puolueet näyttävät toivovan tavoitteiden toteutusta niin, että kuluttajat voisivat edelleen nauttia Euroopan halvimpiin kuuluvasta sähkön hinnasta eivätkä teollisuuden energiakustannuksetkaan nousisi.

Lisäpontta energialinjauksille tuo se, että puolueiden työpaikkalupauksia on rakennettu uusiutuvan energian ja etenkin metsäpohjaisen bioenergian varaan.

Taustalla häämöttää ristiriitoja herättävä ydinvoima: Fennovoima jättänee Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen uudelle valtioneuvostolle kesäkuun 2015 loppuun mennessä. Teollisuuden Voima miettii jatkoaskeleitaan, kun se ei saanut mahdollisuutta lykätä Olkiluodon nelosyksikön rakentamisluvan hakemista.

Ydinvoiman lisärakentamisesta puhuttaessa puolueet muuttuvat epämääräisiksi. Keskusta olisi valmis Fennovoimaan ja Olkiluoto 4:ään, mutta ei enää uuteen ydinvoimaan niiden jälkeen. Entä jos kumpikin tai toinen hankkeista peruuntuu? Perussuomalaiset ja kokoomus eivät sulje ydinvoimaa pois, ja Sdp puhuu "päästöttömästä" energiantuotannosta, mikä jättää oven auki ydinvoimalle.

Vaaliohjelmat ovat kunnianhimoisia. Ripauksen realismia tuo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiesten äskettäin tekemä tiivis selvitys energian tulevista politiikkavaihtoehdoista. Puolueet ovat innostuneet metsähakkeesta, mutta TEM muistuttaa siihen liittyvistä ongelmista.

Uusiutuvan energian osuus energian kokonaiskulutuksesta nousi viime vuonna 32 prosenttiin. Suomi ei ole kaukana EU:n asettamasta tavoitteesta, 38 prosentin osuudesta vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan lisää uusiutuvaa energiaa, ja puolet siitä on kaavailtu saatavaksi metsähakkeen käytön lisäämisestä.

Viime vuoden ennakkotietojen mukaan metsähakkeen useita vuosia jatkunut käytön kasvu pysähtyi. Hakkeesta voi tulla vastaisuudessa paikoitellen jopa pulaa, mikäli tarkoitus on käyttää yksinomaan kotimaista raaka-ainetta. Siitä puolestaan kilpailee myös metsäteollisuus.

Nykyinen hallitus päätti jakaa metsähakkeen kahteen luokkaan suojellakseen metsäteollisuuden raaka-ainevirtoja. Metsähakesähkön tuki on vastedes oleellisesti pienempi, jos se on tehty muuhunkin jalostukseen kelpaavasta järeämmästä puusta.

Suomen ei tarvitse valita metsäteollisuuden tai metsähakkeen väliltä, mutta yhtä ei voi suosia polkaisematta toisen varpaille. Ylisuuria tukia ei voi maksaa. Hakkeen saatavuutta voi yrittää muuten parantaa – TEM:n ehdotuksen mukaan esimerkiksi tieverkostoa ja infraa kehittämällä sekä edistämällä puunmyyjien halukkuutta myydä.

Toinen epävarmuuden aihe raaka-aineen saatavuuden lisäksi liittyy siihen, miten EU:ssa tulevaisuudessa tulkitaan metsäbiomassan käytön ympäristövaikutuksia ja päästöttömyyttä. Nykyinen ymmärtävä linja ei välttämättä jatku.

Euroopassa suositut tuuli- ja aurinkovoima jäävät puolueiden ohjelmissa metsäenergian varjoon. Sen kuitenkin havaitsee, että tuulivoimahankkeiden kulta-ajat ovat ohi.

Tuulivoiman nykyinen syöttötariffi menee tulevalla hallituskaudella uusiksi, ja vaaliohjelmien perusteella edessä on runsaita tukileikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat